Révolte

(franc., ejtsd: révolt) a. m. lázadás.

Revolucionárius

(franc. révolutionnaire) a. m. forradalmi lázongó.

Revolutio

(lat.), az állami életben a. m. forradalom (l. o.); a csillagászatban, l. Keringés.

Revolver

(az angol to revolve a. m. forgatni szótól) a. m. forgópisztoly, melynek gyorsasága a tüzelésben még az ismétlő puskákét is meghaladja. Az osztrák-magyar hadsereg R.-ének (l. az ábrát) alkotó részei: a tok, a henger (H), a cső (Cs) az iránykészülékkel (I), a lobbantyumű, az ágy, a foglalvány s a hozzávaló szerelék. A cső felületén van a vele egy darabból készített célgömbtőke és a vastagítvány. A célgömbtőke fölül éles célgömbbel (CG) van ellátva, amely célzásra szolgál. A cső fúratának, hátsó sima része kivételével, csavaralakulag forduló barázdái vannak. A hengerben töltőür (TU) van; a henger közepén levő fúrat annak a tengelyre való feltolására szolgál. A henger hátlapján hat foggal ellátott fogkoszoru van, mely a lobbantyuművel együtt a hengernek a tengely körüli forgását teszi lehetővé. A tok a lobbantyu felvételére, valamint a forgópisztoly egyes részeinek megerősítésére és összekapcsolására szolgál. A tokpánt az alsó és felső részével az ágy keretét alkotja és az ütőrugót foglalja magában. A tengely körül forog a reá tolt henger. A tengely hosszának közepén van a tengelyrúgó. A lobbantyu a R. elsütésére és a hengernek a tengely körüli forgatására szolgál. A lobbantyú fő alkotó részei: a kakas (K), az ütőrúgó (UR), a billentyü (B), a kakasfeszítő (KF), a hengertoló (HT), a billentyürúgó (BR) és a zárórúgó. A kakas a kakascsavar körül forgatható. A billentyü a tok oldallemezei közt a billentyülemezcsavar körül forog. A kétkaru billentyürúgó (BR) a tokba van betéve, felső, hosszabbik ága a billentyü csövét nyomja, ezáltal pedig a billentyü alsó része előre forgattatik. A zárórúgó a kakasnak a biztosító nyugaszba való állítására szolgál. Az ágy a R. fogantyujául szolgál. A foglalvány részei: a kiüresítő vessző (Ü), a csukókészülék, a csőcsavar, a sátorvas, az agycsavar és a tartókarika. A R. szétszedéséhez és összerakásához szükséges csavarhúzó az egyedüli szerelék. A R. tölténye az 1867-iki mintáju karabályéval egyenlő. A m. kir. honvédségnél rendszeresített gyalogtiszti forgópisztoly a hadseregéhez hasonló és csak méretei kisebbek. A hadseregi forgópisztoly hosszasága 42,1 cm., súlya 1,34 kg.; a súlypont körülbelül a henger hosszközepébe esik. A művezet kétféleképen hozható mozgásba, ugymint: a kakasnak a hüvelykujjal felhúzása, vagy a mutatóujjnak a billentyüre nyomása által. Ha a lövés elsült és a mutatóujj a billentyütől elvétetett, akkor a billentyü, a billentyürúgónak fölfelé ható nyomása következtében, előbbi rendes helyzetébe visszatér. Hogy a R.-t kényelmesen megtölthessük és megtöltött állapotban veszedelem nélkül hordhassuk, a tok jobb oldalán a zárórúgó van alkalmazva. Minthogy a R.-t csak igen kis távolságokra kell használni, az irányzékmagasság 50 lépésnyi távolságnak megfelelőleg állapíttatott meg. 6, nem igen pontos célzásnál 10 töltény a lövész kifárasztása nélkül, egy mp. alatt kilőhető. Nevezetesebb R.-nemek: a Gasser, Smith-Wessou, Chamelot-Delvigne-Schmidt, Galaud, Mauser, Dreyse stb.-féle.

[ÁBRA] K = Kakas. ÜR = Ütőrugó B = Billentyü. KF = Kakasfeszítő. HT = Hengertoló. BR = Billentyü-rúgó. CS = Cső. CG = Célgömb. I = Irányzék. H = Henger. TÜ = Töltényür. Ü = Ürítő-vessző.

Revolverágyu

l. Gatling-ágyu.

Révpart

l. Kikötő.

Révtűz

a. m. kikötőtűz (l. o.).

Revuca

1. a Vág baloldali mellékfolyója, ered Liptó vármegye Dny-i szögletében, a Krizsma (1575 m.) keleti tövében; eleintén a Szucha dolina völgyében, majd Három-R. községen keresztül ÉK-re folyik, Oszadánál É-ra folyik s Rózsavölgynél a Vágba ömlik. Hossza mintegy 35 km. Völgyén végig halad a rózsahegy-besztercebányai állami út (a Stureci hágón át). - 2. R., község, l. Három-Revuca.

Revue

(franc., ejtsd: rövü) a. m. szemle.

Revulsio

(lat.) a. m. leszaggatás, szétszaggatás, szétoszlatás. Az orvostanban azt a kúrát nevezik R.-nak, midőn valamely gyuladást azáltal akarnak gyógyítani, hogy egy vele szomszédos helyen izgató hatásu szerekkel vérbőséget idéznek elő, abból a célból, hogy eredetileg lobos helyről ezáltal az ott meggyülemlett sok vért elvonják, a lobos duzzanatot eloszlásra birják, l. Elvezető kúra.


Kezdőlap

˙