Sajtos kövek

a nyers, még meg nem munkált gyémántok neve a gyémántcsiszoló nyelvén.

Sajtószabadság

l. Sajtójog.

Sajtótörvény

l. Sajtójog és Esküdtszék.

Sajtóvétség

a nyomtatvány útján elkövetett büntetendő cselekményeknek általános elnevezése. L. Sajtójog.

Sajtüst

az a vörösrézből készülő üst, melyben a tejet a sajtgyártásnál fölmelegítik, mielőtt az ojtót keverik hozzá. A S. változó nagyságban szerezhető be; a legnagyobb S.-ök 1,5 m. átmérőjüek, s 1200 kg. tejet fogadnak be. Szerkezetük kétféle: ugyanis vannak tűzzel és forró gőzzel melegíthető S.-ök. utóbbiak jobbak, de drágábbak.

Sakai

(gör.), ókori nép neve, szokottabban szakák (l.o.).

Sakál

(állat, Canis aureus Boiss.), a ragadozó emlősök rendjének kutyafélék családjába tartozó állatfaj. Testhossza 65-70 cm., farkhossza 30 cm., vállmagassága 50 cm. Külsejére a rókához hasonlít. Fejállása a farkaséra emlékeztet, de arcorra valamivel hosszabb és hegyesebb. Bundája érdes. Fülei rövidek, hegyesek. Farka bozontos. Szine szennyes szürke-sárga, háta sötétebb, néha feketésen v. sötéten csikos; oldalai, combjai és lábszára rozsdavörösek; torka és hasa fehéres-sárga; farka sötét, hegye fekete. Hazája Nyugat- és Északnyugat-Ázsia, Észak-Afrika. Morea, Törökország és Dalmáciának egyes vidékei. Életmódját illetőleg is a farkas és a róka között áll; zsákmánya után naplementekor indul; hangos vonitással társakat gyüjt maga körül. Rablásával, vonitásával és másnemü kártételeivel nem áll arányban az a haszon, amelyet a dögnek és az egereknek pusztításával tesz. Egyes vidékeken valóságos csapássá szaporodhatnak. Rejtett helyen 5-8 kölyket hoz a világra, s két hónap mulva már útra indul velük. Fiatalon fogságba kerülve nagyon megszelidül, szaporít, s a házi kutyával is kereszteződik. Rokonai a Landjak (C. pallipes) és a Sarak-S. (C. mesomelas Screb.).

Sákhárit

(a reggelt jelenti a héber Sákhár szóval), a zsidók reggeli istentiszteletének neve.

Sakja Muni

a Sakja-törzs szent életü bölcse, a nagy vallásalapító Guatama Buddha (l. o.) egyik neve. Buddha igazi neve Sziddhártha volt, családi neve pedig Guatama vagy páli alakjában Gotama, de minthogy a Sakja-törzshöz tartozott, S. vagy Sakja Szimha, a Sakja-nemzetség oroszlánjának is hivták.

Sakk

l. Sakkjáték.


Kezdőlap

˙