San-Salvador-balzsam

a. m. peru-balzsam, l. Balsamum.

Sans atout

(franc., ejtsd: szanzatú) a. m. tromf nélkül. A whist és préférance nevü kártyajáték egy különös játszmáját nevezik igy, midőn uralkodó szin megjelölése nélkül van célba véve a játszma megnyerése.

Sans-culottes

(franc., ejtsd: szankülot) a. m. nadrágtalanok, igy nevezték a nagy francia forradalom idejében a proletárokat és alacsony származásu, durva modoru forradalmárokat, akik nem viseltek az úri osztályoknál szokásos rövid nadrágot (culotte), hanem pantalót, azaz hosszu nadrágot.

Sans-culottides

(franc., ejtsd: szan-külotid), igy nevezték a forradalmi naptárnak ama 5 (szökőévben 6) napját, melyek mint kiegészítő napok (jours comlémentaires) az évet befejezték.

San Sebastian

(baszkul Donostian), Guiporcoa spanyol tartomány fővárosa, első rendü erősség és püspöki székhely, 18-19 km.-nyire a francia határtól, a Monte Orgullo D-i lábánál fekvő földnyelven a félköralaku Concha-öbölnél, vasút mellett, (1887) 29 047 lak., látogatott tengeri fürdőkkel, papiros-, üveggyártással és kémiai iparral, halászattal. A széles és egyenes utcákból álló város középpontján a szép Alkotmány-téren van a Casa consistorial (városház) és egy monumentális kút. Jelentékeny épületek: a renaissance stilusban épített Sta-Mária-templom gazdag homlokzattal, nagyszerü oltárokkal; a gót San-Vicente-templom a XI. sz.-ból és a Monte Orgullón a citadella, amelyről gyönyörű kilátás esik a városra. Kulturális intézetei közül a kiválóbbak a kereskedelmi és hajósiskola és a szinház. A tengeri kereskedelem leginkább bizományi kereskedés. A bevitel fő cikkei: angol és francia iparcikkek, pamut, hajóépítési anyagok, tőkehal és épületfa; a kivitelé: liszt, bor, konzerv és bányászati termékek. A közeli Loyola-völgyben van San Ignacio de Loyola egykori jezsuita-kolostor szép kupolás templommal. S. két ízben volt ostromlásnak kitéve. 1813. az angolok a franciáktól elfoglalták és egészen lerombolták. 1836. a karlisták sikertelenül ostromolták. V. ö. Planté, S., notes de voyage (Pau 1886).

San Sebastian de Gomera

l. Gomera.

San Sepolcro

Borgo, város és püspöki székhely Arezzo olasz tartományban, a Tiberis felső, széles és termékeny völgyében, a Monte Maggiore D-i lábánál, vasút mellett, (1881) 8238 lak., székesegyházzal, több más templommal és egy Palazzo del Comunéval, amelyeket az itt született festőknek: Piero della Francescának és Raffaello da Collénak képei ékesítenek.

San Sepolcro

olasz festő, l. Francesca.

San Severino Marche

(ejtsd: -marke), város és püspöki székhely Macerata olasz tartományban, a Potenza és vasút mellett, (1881) 3196, mint község 14 037 lak., székesegyházzal, amelyet Pinturicchio egy Madonna-képe ékesít.

San Severo

az ugyanily nevü járás székhelye Foggia (ettől 30 km.-nyire) olasz tartományban, vasút mellett, (1881) 20 382 lak., 1799. a franciák dúlták föl.


Kezdőlap

˙