Sans gene

(franc., ejtsd: szan zsen) a. m. kényszer, feszesség nélkül, fesztelenül; főnévileg fesztelenül viselkedő ember. Madame S. a címe Sardou egy szindarabjának. L. Lefebvre.

Sansibar

l. Zanzibar.

Sansovino

1. (tulajdonképen Contucci Andrea), olasz szobrász, szül. Monte San Sovinóban, Montepulciano mellett 1460., megh. Loretóban 1529. Állítólag Pollajuolo A. tanítványa volt, de valószinübb, hogy Cronaca műhelyében képezte ki magát. 1492-1500 körül Portugáliában tartózkodott, onnan hazatérve legszebb és leghiresebb műveinek egyikét alkotta: a Krisztus megkeresztelését ábrázoló szoborcsoportot a firenzei keresztelő kápolna keleti kapuja fölött. Egyszerü, nemes szépség, a mezítelen test és a ruházat tökéletes ábrázolása, mély kifejezés, nagyszerü mozdulat (l. Contraposto) jellemezte e két márvány alakot. Hasonló jellegüek a genovai székesegyház Szt.-János-kápolnájában levő, kevéssel utóbb (1503) készített szobrai: Keresztelő szt. János és a Madonna. 1505 körül Rómába ment és a S. Maria del Popolo templom szentélyében elkészített Basso és Sforza Visconti bibornokok hires síremlékeit, melyek a síremlékeknek már a XV. sz.-ban érvényre jutott formáját követik, de a részletekben, a díszítésben páratlan gyöngédséget, szépséget tüntetnek föl. Kevésbbé sikerült a szt. Annát és Máriát a gyermek Jézussal ábrázoló szoborcsoport a római S.-Agostino-templomban (1512). 1513-tól egész haláláig kizárólag a loretói székesegyházban levő szent ház márványdíszítésének tervezésével és részben kivitelével foglalkozott. V. ö. Schönfeld, Andrea S. u. seine Schule (Stuttgart 1881); Rosenberg, a Dohme-féle Kunst und Künstlerben.

2. S. (tulajdonképen Tatti Jacopo), olasz szobrász és építész, szül. Firenzében 1477., meghalt Velencében 1570. S. Andreának volt tanítványa és eleinte Firenzében és Rómában dolgozott. Rómában fölépítette a Niccolini-palotát és elkészítette a S.-Marcello-templom belsejét, de a S. Giovanni de' Fiorentini templom számára készített terve kivitetlen maradt. Szobrászati művei közül a firenzei székesegyházban van az idősb Jakab apostol szobra (1513), az ottani nemzeti muzeumban Bacchus rendkivül hatásos szobra, a római S.-Agostino-templomban a Madonna ülő szobra, mely S. Andrea iskolájára vall, a bolognai S.-Petronio-templomban padovai szt. Antal szobra. 1527. Velencébe ment és ez időtől fogva vezérszerepet játszik a köztársaság művészetében. Épületei a renaissance teljes kifejlődését jelentik Velencében. Templomai: S. Francesco della Vigna (1534), S. Martino (1540), S. Giorgio de' Greci (1550, S. legszebb temploma), a Scuola S. Giorgio degli Schiavoni (1551). Kitünőbbek világi épületei, palotái: a Corner-palota (1532), a hatalmas Szt.-Márk-könyvtár (elkezdve 1536.), a világ legpompásabb világi épületeinek egyike, melyen olyan páratlan tökéletes módon alkalmazta a régi római oszloprendeket, a Lecca (pénzverde) hatásos, várszerü rusztikájával stb. Szobrászi műveiben is elsősorban a nagy díszítő hatást keresi, mig szervesség dolgában sokszor elég hiányosak. A Szt.-Márk-templom tornyához általa épített loggiában van a Béke, Apollo, Mercurius és Minerva négy szép bronz szobra (1540); leghiresebb művei közé tartozik a Szt.-Márk-templomnak szentélyéből a sekrestyébe vezető kis bronz ajtó a Krisztus halálát és föltámadását ábrázoló domborművekkel és a Remény szobra Venier doge síremlékén (S.-Salvatore-templom, mig az ennek megfelelő Szeretet sokkal gyöngébb. Említendők még: a négy evangélista kis bronz szobrai a Szt.-Márk-templom szentélyében; Mars és Neptunus hires, óriási márvány szobrai a doge-palota nagy lépcsőjén; Ravennai Tamás tudós bronz szobra a S.-Giuliano-templom kapuja fölött stb. V. ö. Temanza. Vita di Jacopo S. (Velence 1752); Rosenberg, a Dohmeféle Kunst und Künstler-ben.

Sans phrase

(franc., ejtsd: szán fráz) a. m. frázis, kerülgetés nélkül; rövidítése e szólásnak: la mort saus phrase, mellyel Sieyes abbé a konvent gyülésén 1793 jan. 17. XVI. Lajos halálára szavazott (de e mondást ő maga határozottan kétségbe vonta).

Sanssouci

(ejtsd: szanszuszi), királyi kastély, Nagy Frigyes kedvelt lakóhelye, Potsdam mellett, nagy épületekkel, vizjátékkal és parkokkal. A tulajdonképeni S.-kastélyt Nagy Frigyes rendeletére Knobelsdorff 1745-47. építette. Az egyemeletes palota 97 m. hosszu, 15,4 m. mély és kupolával van ellátva, amelyen e felirat látható: Sanssouci. A párkányzatot 36 hatalmas kariatid tartja; hátul pedig 44 korintusi oszlopból egy félköralaku kolonnád van. A kastély pompás rokokó ízlésü berendezésén Nagy Frigyes ideje óta alig változtattak valamit. K. felé van a képtár, egy hosszu kupolás terem: a képek egy része a berlini muzeumban van. A képtár előtt hollandi ízlésben berendezett kert terül el, amelyet egy márványbalusztrád választ el a S.-parktól és a Neptungrottától. A bejárattól D-re van a Persius tervei szerint épített Béke-templom és előtte a Marly-kert; a mélyebb helyeken a japáni ház, a római fürdő, a barátság temploma Vilma bayreuthi őrgrófnő márványszobrával és egy mauzoleum. A park Ny-i végében emelkedik az 1763-70. épült 213 m. hosszu új palota mintegy 200 teremmel és szobával. Ebben született Frigyes császár és lakik nyaranta II. Vilmos császár. Az új palotától DK-re a S.-park mellett fekszik a Charlottenhof nevü palota Schinkel mellszobrával, a Nagy Péter-féle acélból és ezüstből készített székkel, a Wredowtól készített Ganymeddel, a Wolff által készített Dávid-szoborral és két szobrával, amelyekben Humboldt Sándorra emlékeztető tárgyakat őriznek. A S.-parktól Ény-ra van a római villa és az 1851-56. firenzei ízlésben Stüler tervei szerint épített ugynevezett Orangerie, 298 m. hosszu épület, amelynek középső részében látható a Ráfael-terem, 49 Ráfael-kép másolataival. A közép épület előtt áll IV. Frigyes Vilmos márványszobra Bläsertől. V. ö. Sello, Potsdam u. S. (Boroszló 1888).

Sanssoucii filozóf

Nagy Frigyes porosz király neve kedvenc tartózkodóhelye után, Berlin közelében. Műveinek 1752. megjelent első kiadásának címlapjára maga irta rá: «Oeuvres du Philosophe de Sanssouci».

San Stefano

(Hagiosz Sztefanosz), kikötőhely a Márvány-tenger partján, 15 km.-nyire Konstantinápolytól, mintegy 2000 lak. Ismeretes az 1878 márc. 3-án itt megkötött előleges békéről, amely az 1877-78-iki orosz-török háborunak véget vetett. Az orosz Ignatijev és Nelidov, a török Szafvet és Szadullah által kötött egyesség főbb pontjai voltak: Törökország a függetlennek nyilvánított Montenegro javára É-on, K-en és D-en egy körülbelül 37 km. széles határterületről lemond, és a montenegróiaknak a Bojanán szabad hajózást enged. Szerbia és Románia szintén függetlennek nyilváníttatik; Szerbia megkapja Ó-Szerbiát Nissel és Szjenicával, Románia pedig megfelelő hadi kárpótlást nyer. Bolgárország adófizető, de egyébként önálló fejedelemség lesz egy keresztény fejedelem uralma alatt, és magában foglalja a Balkán és Duna közt fekvő területen kivül csaknem egész Ruméliát a Kavala melletti partvidékkel együtt, ugy hogy az Egei- és Márvány-tengertől É-ra csupán a Khalkidikei-félsziget Szalonikivel és Trácia Drinápollyal marad török birtok. Kréta, Tesszália, Epirusz, Bosznia és Hercegovina számára egy európai komisszió beligazgatási reformokat készít, amelyeknek végrehajtása fölött az európai hatalmak őrködnek. Törökország Oroszországnak 1410 millió rubel hadi kárpótlást fizet és ugyancsak Oroszország javára lemond a Dobrudsáról, az azelőtti Orosz-Besszarábiáról, Ardahan, Karsz, Batum, Bajazid kerületekről és a Szoganlii-hegységtől K-re fekvő vidékről; ezen engedmények fejében a kikötött hadi kárpótlásból 1100 millió rubel leiratik. Ezen határozatokat a berlini kongresszus 1878 jul. 13-án teljesen átalakította. L. Berlini szerződés.

San-szi

khinai tartomány, Csi-li, Honan, Senszi és Mongolország közt, 170 853 km2 területtel, 12,2 millió lak. Az egész tartomány nagyobbára lösszel borított hegyes vidék és részben fensík. É-on a Ku-lu-san vonul át rajta; ettől D-re terül el a 3400 m.-nyi magasra emelkedő Vu-tai-san, meg a Höng-san, Khina egyik szent hegye. K-en a fensík hirtelen ereszkedik le, amiért szegélye magas hegységnek tünik föl; ez a Tai-hang-san. Ny-on a lösszel takart medencék fokozatosan ereszkednek le a Hoang-ho felé. Fő folyója a Fönnho, továbbá itt van a Hun-ho, Hu-tu-ho és Vej-ho. DK-i részén óriási széntelepek vannak, amelyek 34 870 km2 területet foglalnak el. E széntelepek közelében Tai-jang és Kai-ping-szi-en, végre Loping körül vasérceket is találni. A klima erősen kontinentális. Búza és köles a fő termékek; sorghum és hüvelyesek a déli vidékeken teremnek. A legvirágzóbb iparág a papiroskészítés. Taijuen-fu a főváros.

Santa

(olasz, spanyol és portugál), a santo (san) a sao szók nőnemü alakja, a. m. szent. Összetételekben gyakori.

Sánta

a «ferbli» hazárd kártyajátéknál használt műkifejezés. A 32 kártyalap közül egy v. öt lapot kijelölünk a játék kezdetén és ennek illetőleg ezeknek azt a tulajdonságot adjuk, hogy kézben léte alkalmával ama szin, avagy figura értékével bir, melyet a kezünkben levő kártyákhoz legalkalmasabbnak vélünk. P. van nekünk a négy kártyalap között 2 vagy 3 egyenlő figuránk: király, felső, alsó stb. akkor midőn a megjelölt, mondjuk makkfilkó, a S., ez teszi a negyedik kártyánkat, úgy lesz hármas illetőleg négyes «kunsztstükunk» (szintén műkifejezés a «ferbli»-nél).


Kezdőlap

˙