Santona

kikötőhely és az ugyanily nevü járás székhelye Santander (ettől 31 km.-nyire) spanyol tartományban, a Ria de Marron Ny-i partján, 4430 lakossal, nagy bagnóval.

Santorin

sziget, l. Szantorin.

Santorini

János Domonkos, olasz anatomus, szül. 1681 jun. 6., megh. Velencében 1737 máj. 7-én mint orvos és protomedikus. Róla nevezték el az emissaria Santorinicát, a kis vivőereket, amelyek a fej külső vivőereit a fejcsont különös nyilásai útján a kemény agyhártya véredényeivel összekötik, továbbá a nevetőizmot, és a Santorini-porcot a gégében.

Santos

1. (Los S. de Maimona), festői fekvésü város Badajoz spanyol tartományban, a Sierra de Jerez K-i lábánál, vasút mellett, (1887) 6509 lak., posztószövéssel és rézércbányákkal. - 2. S., kikötőváros Sao Paulo braziliai államban, Sao Vicente sziget É-i oldalán, a magános Monserrate hegy lábánál, sűrü erdőkkel takart, meglehetősen egészségtelen vidéken, vasutak mellett, több mint 20 000 lakossal, akik közt sok az idegen; szép városházzal, arzenállal, vámházzal (egykoron) jezsuita-kollégium), több templommal és kolostorral; kis, de mély vizü kikötővel, rakodópartokkal, nagy kórházzal, szép nyilvános kerttel. Az Adria, a hamburg-délamerikai gőzhajótársaság, a Royal mail steam packet company, a Chargeurs réunis és a Norddeutscher Lloyd hajói vele rendes összeköttetést tartanak fenn. S. Rio de Janeiro mellett a legfontosabb kávékiviteli hely.

Santo Stefano

a Ponza-szigetek (l. o.) egyike.

San-tung

Khina egyik tartománya a Pecsi-liöböl és a Kiang-szu között, 145 000 km2 területtel és körülbelül 25 millió lak. Partjai szakadozottak, de a viz sekélysége miatt nehezen közelíthetők meg. K-en emelkedik a Sai-hegység. Csi-fu kikötőtől D-re pedig a Kun-lun-san. D-en van Tai-san, amelynek legmagasabb csúcsától (1525 m.) a Si-mon-san. Kiu-szu-san és az I-san hegységek ágaznak szét. Szén- és vasérctelepei vannak; kevés aranyat és gyémántot a folyók vizéből mosnak. A nagyobb folyók a Kian-ho, a vele egyközü Vej-ho és az I-ho, végül az 1852 óta a Ta-csing-ho medrében hömpölygő Hoang-ho. A klima megegyezik a Pe-kingével. É-on a gabona, D-en a pamut és dohány a fő termékek; ugyanitt selyemhernyótenyésztés is van. A szteatitból, amelyet Lai-csou-fu közelében találnak, mindenféle groteszk alakokat faragnak. Po-sannál szép üveget készítenek. Fővárosa Ci-nan, mintegy 120 000 lak.; Csi-fu kikötő nyitva van az európaiak előtt is; hadi kikötő Vej-haj-vej.

San Vicente de Austria

város Salvador közép-amerikai köztársaságban körülbelül a közepén, mintegy 14 000 lak., szép plébániatemplommal; dohány- és indigóültetvényekkel, dohánygyárakkal és élén kereskedéssel.

Sanvitalia

Lam. (növ., Lorentea Ort., Anaitis DC.), a fészkesek virága. A S. procumbeus Willd. eléggé elterjedt egynyári kerti virág. Levele átellenes, sugara sárga, belső virágai csaknem feketék. Hazája Mexiko.

San Vito al Tagliamento

(ejtsd: - tallyiamento), az ugyanily nevü járás székhelye Udine olasz tartományban, Tagliamentótól Ny-ra, vasút mellett, (1881) 8839 lak., selyem- és vászonszövéssel.

San Vito dei Normanni

város Lecce olasz tartományban, 12 km.-nyire Brindisitól, vasút mellett, (1881) 8510 lak.


Kezdőlap

˙