Sárgarépa

(murok, Méliusnál mezei pasztinaka, csaba-ire, merkőce Baranyában, Daucus Tourn.), az ernyősek családjának tagja, több faja közül csupán a közönséges S. (D. Carota L.) nevezetes. Gyökere kétnyáréltü, másodévi hajtása 30-60 cm. magas, bokros dudva barázdás, merev-szőrü; levele kétszeresen vagy háromszorosan szárnyalt, levélkéi újra szárnyaltan hasogatottak, végük hosszukásan lándsás. Ernyője két, illetve háromszor szárnyaltan hasogatott gallérból emelkedik. Európát, Ázsiát és Észak-Amerikát lakja, mívelés által már negyedízben meghúsosodó gyökeréért termesztik; szine narancsszin, sárga, sőt fehér is. Alakja majd orsós, majd az alsó végének kigömbölyödése miatt hengeres (párisi v. hollandi S., karotta). Magvát termesztés végett nedves homokkal keverik, csiráztatják; ezután nem igen kötött, de meszes vagy márgás föllazított földbe 20, sőt 45 cm. távolságu sorokban, 8-18 cm.-es közökben, 2-3 cm. mély gödröcskékbe vetik és ezeket jó trágyafölddel takarják be. Utána még gyomlálják és kissé megkapálják. A S. takarményul, zöldségül és szirupnak jó; ezeken kivül kávépótléknak pörkölik. Már a régiek termesztették.

Betegségei: 1. Gyökérrepedezés. Akkor áll be, ha tartós szárazság után szapora eső esik. 2. Ragya. Okozója a Peronospora nivea Ung. (l. Peronoszpora-betegség). 3. Feketekórság. A leveleken fekete foltok keletkeznek, amelyek egyre nagyobbodnak s végre a növényt a gyökérfejig elfeketítik; okozója a Polydesmus exitiosus Kühn nevü gomba. 4. A levelek megsárgulnak s elfonnyadnak, nyeleiken hosszukás, eleinte fehéres, később barna daganatok keletkeznek; okozója a Protomyces macrosporus Ung. és a P. pachydermus Thüm. nevü gomba, melyek támadása következtében a S. néha nem is virágzik. 5. A Sclerotinia Libertiana Fckl. nevü gomba fehér, penészszerü bevonatot alkot az elrakott gyökereken, melyen ennek következtében kivülről befelé megpuhulnak s végül elrothadva szétfolynak. 6. A még a szabadban levő S. gyökérfején barnás foltokat okoz a Phoma sanguinolente Rostr. nevü gomba, mely a pincébe elrakott S.-n oly buján fejlődhetik tovább, hogy azt egészen tönkre teszi. 7. A S. gyökerén gyakran a gyökérgyilkoló és néha a szádorfű több faja is élősködik (l. Herefélék).

Sárgaréz

a réz és cink ötvénye. 1-7% cink csak halványvörössé, 7-14% cink vöröses-sárgává, 14-17% cink pedig tiszta sárgává változtatja a vörösréz szinét. Egészen 30%-ig az ötvény sárga szinü marad. 30%-on túl kezd vörösödni, ugy hogy az 50% cinket és rezet tartalmazó ötvény aranysárga szinü. 50%-on túl az ötvény kezd fehéredni s mindinkább a cink szinét ölti fel. Hidegen legnyujthatóbb a sárgaréz, ha 15-20% cinket tartalmaz. Ez az ötvény melegen nem munkálható meg. Ha a cink 35-40%-nyi mennyiségben van jelen, az ötvény melegen és hidegen egyaránt nyujtható, még több cinkkel a nyujthatóság rohamosan csökken, de 70-90% cinktartalom esetén az ötvény újra nyujtható lesz, még pedig csak izzó állapotban. Legszilárdabb a sárgaréz, ha benne 28,5% cink van. Az öntött sárgaréz 1262,5 kg., a sárgarézdrót 3315 kg., a kemény, vékony sárgarézdrót 4127,5 kg. és a kitágított 3227,5-3922 kg. cm2-kénti terhelés alatt szakad el. Az iparban igen sokféle sárgarézötvényt használnak. A rézhangszereket oly sárgarézlemezből gyártják, melyben 19-21% cink és 81-79% réz van; igen jó az a rézlemez is, mely 22-30% cinket tartalmaz. A közönséges játékárukhoz oly sárgarézlemezt használnak, melynek cinktartalma 30-40%-ra rug. Ilyen ötvényekből gyártják a sárgarézdrótot is. Az öntött sárgaréz rendesen 35-45% cinket tartalmaz; minél több benne az utóbbi, annál jobban zsugorodik s annál lyukacsosabb az öntvény. Az öntvény szilárdabb lesz, ha az ötvényhez ónt keverünk. Ón- és ólomtartalmu sárgarézből szobrokat is öntenek. Tombaknak nevezik a sárgaréznek azt a faját, melynek cinktartalma a 18%-ot nem haladja meg. Nevezik vörös öntvénynek is. A különleges sárgaréz-fajokhoz tartozik még a mannheimi arany vagy szimilor, a chrysosalk, a pinchbeak, az oreid, a talmi arany, a Tissier-féle fém és a Tournay-féle fém. A talmi arany aranytartalmu sárgaréz, melynek legfinomabb faját 89,88% rézből, 9,32% aranyból készitik. A Tissier-fémben 97% réz, 2% cink és 1% arzén van, a Tournay-fém pedig 82,54% rezet és 17,46% cinket tartalmaz. Ezeket a speciális sárgarázfajokat rendszeresen díszműáruk készítésére használják. A fehér szinü sárgarézhez tartozik a birmingham-platina (46,5% réz, 53,5% cink), a Bath-fém (55% réz és 45% cink) és a Sorel-féle ötvény 1-10 réz, 98-80 rész cink és 1-10 rész vas). Ezekből rendesen gombokat, botfogantyukat és teás kannákat gyártanak. Manapság a sárgarezet rendszerint tégelyekben ömlesztik meg. Az előmelegített tégelybe a rezet és cinket váltakozó rétegben berakják s néha ócska sárgarezet is kevernek a két fém közé. Végül a betétet a cinkpárolgás megakadályozására szénporral befedik és a tégelyt a kemencébe állítják. Az olvasztáskor a cink egy része (5-8%) a legnagyobb elővigyázat mellett is elég, ugy hogy erre számítani kell, ha határozott összetételü ötvény készítése a cél. - A S. szinezését l. Fémek (VII. köt. 69. old.).

Sárgarezítés

a galvanosztegiának az a része, mely a vörösréznek és cinknek egyszerre való galvános kiejtését tanítja. Rendesen a cink és a vas bevonására használják. A fürdőt sokféleképen készítik, a leghasználtabbak közé tartozik a következő: Oldjunk fel 5 liter meleg vizben 150 g. réz- és 150 g. cinkgálicot és adjunk az oldathoz 450 g. kristályos nátront, keletkezik szénsavas cinkből és rézből álló piszkos-zöld csapadék, mely 10-12 óra alatt teljesen leülepszik. Ez idő eltelte után a csapadékról a viztiszta folyadékot leöntjük és 6 liter vizet adunk hozzá, melybe 200 g. kristályos szénsavas nátront és 200 g. poralaku kettedkénessavas nátront teszünk. Végül 4 liter vizben hidegen feloldunk 250 g. 98%-os ciankálit és ebből 3,75 litert beleöntünk az előbb említett oldatba, mely csakhamar viztiszta lesz. A maradék 0,25 liter ciankálioldatot megmelegítjük és 2 g. arzénes savat oldunk fel benne, melyet szintén a fürdőhöz öntünk. Az arzénes sav az elektromos árammal kiejtett sárgarezet élénkebb szinövé teszi és meggátolja a földes csapadék képződését, azonban 10 liter fürdőben 2 g.-nál több ne legyen, mert sok arzénes sav a sárgaréz szinét megszürkíti. Ez a fürdő cink- és vastárgyak bevonására egyaránt alkalmas. Ha csakis cinktárgyakat akarunk sárgarézzel bevonni, a következő fürdőt használhatjuk. Oldjunk fel 8 liter vizben 280 g. kristályos kettedkénessavas nátront és 400 g. 70%-os ciankáliumot és öntsünk ehhez 2 liter vizben feloldott 140 g. neutrális ecetsavas rézoxidot, 140 g. klórcinket és 160 g. 0.910 fajsúlyu ammoniák-folyadékot. Ha csakis vas- és acéltárgyak bevonásáról van szó, ajánlható a következő fürdő: 8 liter vizben oldjunk fel 1000 g. kristályosított szénsavas nátront 200 g. poralaku kettedkénessavas nátront és 380 g. 98%-os ciankáliumot és adjunk hozzá 2 liter vizben feloldott 100 g. ömlesztett klórcinket és 125 g. neutrális ecetsavas rézoxidot.

A sárgarézzel való bevonás 0,6 v. 0,7 ampere erős és 3-4 volta felszültségü áramot kiván, gyengébb áram több rezet, erősebb áram több cinket ejt ki az oldatból. A sárgarézfürdő kezdetben nem is dolgozik jól, előbb át kell azt a galvánáramnak jól dolgozni. Anodául sárgarézlemezt használunk. Ha a fürdő idővel rézben szegényebb, lesz, cianrézkálium, ha pedig cinkben szegényebb, ciancinkkálium hozzáadásával pótoljuk azt. Klóraluminium, kénsavas agyagföld vagy rhodánaluminium hozzáadásával aranysárga szinü csapadékot kapunk. Ezt a fürdőt nevezik aluminium-bronzfürdőnek. Ami a bevonandó tárgyak előkészítését és a bevontak további megmunkálását illeti, utalunk az Aranyozás, Ezüstözés, Nikolozás és Rezítés címszók alatt elmondottakra. V. ö. Langbein György, Vollständiges Handbuch der galvanischen Metallniederschläge (3. kiad. 1895).

Sárgaréz-virág

(ásv.), Aurikalcit.

Sárga rigó

(Oriolus galbula L., malinko, aranybegy), a vastagcsőrü éneklő madarak csoportjába, a sárgabegyfélék családjába tartozó madárfaj. A him aranysárga, szárnya és farka fekete, csőre piszkos-veres, lábai ólomszürkék. A tojó és fiatalok háta sárgás-zöld, hasa fehéres, sötétebb gerincfoltokkal. Csőrük szürkés-fekete. Hossza 25, szárnyh. 14, fakh. 9 cm. Vándor madár, mely hazánkban áprilistól szeptember közepéig található.

Sárga rózsa

(növ.), a Rosa eglanteria, de a büdöskének is neve.

Sárgaság

(icterus, morbus regius, Cholaemia), nem önálló betegség, hanem csak annak a jele, hogy a vérben epefesték van jelen nagyobb mennyiségben. Leginkább bél- és májbajokban fordul elő, amidőn az epe rendes útján a májból a vékonybél kezdeti részébe, a gyomor közelébe nem juthat könnyen, akár azért, mert a bél hurutos megbetegedése, nyálkahártyájának duzzanata az epevezetékre is átterjedt s az epe kiürülését megakadályozza, akár azért, mert a májban támadnak olyan elváltozások, amelyek a képződött epét az epeutakba tovább nem engedik. Régebben a vér elbomlása folytán is képzelték a S. kifejlődését, mert egyes mérgezések, mint a foszfor-, kloroform-, alkohol-, arzén-, továbbá az u. n. vérmérgezések gyakran járnak S.-gal, újabban azonban ezen S.-ot is a májból származtatjuk, bár még nem minden esetben lehet teljesen felderíteni az epefesték vérbe jutásának körülményeit. Az újszülöttek gyakran esnek S.-ba, ez rendszerint gyorsan muló bántalom. A S. tünetei főleg a bőrön és még inkább a szem kötőhártyáján jelentkeznek, amely az enyhébb esetekben halvány sárga, nagyobb foku alakokban ellenben zöldes szinü lesz. A bőr sárga szine még feltünőbb, ha ujjunkkal nyomást gyakorlunk egy helyre, a nyomás megszünése után rendes szinü bőrön rövid ideig fehér folt marad vissza (a vér kiszoritása miatt), S.-ban ezen folt élénken szinezett. Miután a vérben felhalmozódott epefesték leginkább a vizelettel távolodik el a szervezetből, a vizelet sötét vöröses-sárga szinü, sötét barnás-fekete is lesz, s ha salétromos savat tartalmazó salétromsavat adunk óvatosan hozzá, az érintkezési helyen egymásután zöld, kék, ibolya, vörös, sárga szinek tünnek elő, ez az epefesték jelenlétének biztos reakciója. A vizelet sötét volta élénk ellentétben van a szék szintelen, fehér voltával: az epe nem jutván a bélbe, a szék nem kapja meg szinét s igen bűzös. További tünetei a S.-nak az érverés lassubb, ritkább volta s a bőr viszketése. Egyes betegek sárgán is látnak. A S. lefolyása és gyógyítása az alapul szolgáló bántalomtól függ, a foszformérgezésből, májrákból, vérmérgezésből származó S. halálos, az egyszerü vélhurutból támadó, s ez a leggyakoribb, kellő eljárás mellett meggyógyul. Azon S., amely hevenyés gyuladáshoz, p. a tüdőgyuladáshoz csatlakozik, nem igen befolyásolja a gyuladásos bántalom kórjóslatát. A gyomor- és bélhurutból eredett S. fő kurája a karlsbadi viz ivása, ez az epekövek ellen is gyakran hasznos, de ez utóbbiakat alaposabban gyógyítják ma az által, hogy az epeköveket operációval eltávolítják. A nagy foku viszketés ellen eau de Cologne vagy 22% karbolviz ledörzsölés használ.

S. a gyümölcsfák gyakori betegsége. A levél megsárgul s esetleg a hajtás gyenge marad; oka a talaj nagy foku nedvessége.

Sargasso-tenger

l. Szargasszo-tenger.

Sargassum

Ag., golffű, bogyómoszat (növ.), a fukusz-féle moszatok génusza. Telepje hengerded v. fonálnemü, nagyon hosszu, rajta levélforma képlet (l. Hajónyüg), nyeles úszóhólyag, különös nyélen pedig gyümölcscsoport fejlődik. Több mint 100 faja többnyire a melegebb tengerekben szabadon úszik v. a sziklához nő. A S. bacciferum Ag. (szargasszó-moszat) hollótoll-vastagságu, hengerded, nagyon ágas. Levele szálas-lándsás, fürészelt, hólyaga szálkahegyü. Az Atlanti-oceánban, és pedig az É-i sz. 19-34° és Ny-i h. 34-36° közt a mesés szargasszó-tavat v. hinárrétet (tengeri űszósziget v. tengeri rétség) alkotja, a Kanári-, Azori- és Bermuda-szigetek között. Humboldt Sándor szerint mintegy 60 ezer mf2-re terjedt.

Sárga-szalagrend

l. Kardrend.


Kezdőlap

˙