Sarki napóra

l. Napóra.

Sarki sármány

a. m. havasi sármány (l. o.).

Sarkítás

l. Fénysarkítás, Elektromos sarkítás és Sarkított áram.

Sarkított áram

Ha elektroliten át elektromos áramot vezettünk, akkor az áram be- és kivezetésére szolgáló elektródok az elektrolitből az áram bontó hatása folytán kiváló ionok által részint kémiai, részint lerakodás vagy abszorpció által fizikai változást szenvednek, mi által egy az eredeti (primaer) áraméval ellenirányu elektromotoros erő és igy az eredeti áram tart, a sarkítás pusztán annak gyengülése által mutatkozik; ha az eredeti áramot megszakítjuk, a S. egymagában lép föl és addig tart, mig az elektródiknak változása megint az eredeti állapotig visszafejlődött. L. még Elektrolizis, Akkumulátorok és Galvánelem.

Sarkkör

(circulus polaris), az éggömbön két párhuzamos kör, mely az északi és déli pólustól az ekliptika ferdeségével, vagy az equatortól 662/3°-kal áll el. A megfelelő 662/3° déli és északi szélességgel biró parallelkör a Földön szintén a S. nevét viseli. Amaz a déli vagy antartktikus, emez az északi vagy arktikus sarkövet zárja be, s jellemzőjük, hogy bennök a nappal vagy az éjjel 24 órán túl tart. A déli S.-ön dec. 21., az északin jun. 21. nem áldozik le a Nap. A sugártörés azonban tetemesen megnyujtja a Nap láthatóságát e S.-ön belül.

Sarkmagasság

l. Magasság.

Sarkövi flóra

l. Növényföldrajz.

Sárköz

kisközség Szatmár vármegye szatmári j.-ban, (1891) 2001 magyar lak.

Sárköz

Pest vármegye egy mélyföldje, mely Kis-Hartától D-re a Duna bal partján D. felé húzódik; az egész területen számos ér és mocsár váltakozik; a Vajas-fok, a Duna egyik ága, Foktőnél szakad ki belőle s a vármegye D-i határán ismét egyesül az anyafolyóval. Egy másik vizfolyás, az Őrjeg (l. o.) ma már egészen mocsárrá alakult át. A S. legjelentékenyebb város Kalocsa.

Sárköz-Újlak

kisközség Szatmár vármegye szatmári j.-ban, (1891) 1596 magyar lak., posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral.


Kezdőlap

˙