Sarre

a Saar (l. o.) francia neve.

Sarreguemines

Saargemünd (l. o.) francia neve.

Sárrét

több mocsaras vidék neve Magyarország különböző részében. 1. S., a Sebes-, Fekete- és Fehér-Körös, valamint a Berettyó összefolyása körül elterülő mocsár, mely egyfelől Szeghalom. Csökmő és Komádi, tehát a Sebes-Körös körül (Kis-S.), másfelől Nagy-Bajom és Füzesgyarmat közt s igy a Berettyó körül (Nagy-S.) terül el; amaz 35 km. hosszu csatorna által nagyobbára le van csapolva, emez is részben ki van szárítva. Ez utóbbinak több községét 114 km. hosszu telefonhálózat kapcsolja össze. (V. ö. Osváth Pál, Bihar vármegye sárréti járása, Nagyvárad 1875.) - 2. S., Fejér vármegyében Székesfejérvártól Ny-ra elterülő ingovány, mely a Balaton tengelyének irányába esik; a S. Várpalota és Székesfejérvár közt terül el s tenger feletti magassága 104 m. Rajta keresztül folyik a Gaja és a Sed folyócska; a Nádor- vagy Sárviz-csatorna lecsapolására szolgál.

Sarria

1. az ugyanily nevü járás székhelye Lugo (ettől 30 km.-nyire) spanyol tartományban, a S folyó és vasút mellett, (1887) 1000, a hozzátartozó 51 feligresiával, tanyával együtt 11 500 lak., környékén meleg kénes forrásokkal. - 2. S., Barcelona (ettől 4 km.-nyire) külvárosa, vasút mellett, (1887) 4630 lak., számos szép villával, 1327. az aragoniai király által alapított apácaklastrommal.

Sarrien

(ejtsd: szarriáń) János Mária Ferdinánd, francia miniszter, született Bourbon-Lancyban (Saône-et-Loire) 1840 okt. 15. Jogot végzett s ügyvéd lett szülővárosában, majd ugyanott polgármester, 1876-ban képviselővé választatván, a radikális párthoz csatlakozott s több ízben miniszter volt. 1885. Brisson minisztériumában a postaügyek minisztere, 1886. a Feycinet-minisztériumban belügyminiszter és a Goblet-minisztériumban igazságügyminiszter, 1887-től 1888 áprilisig a Tirard-minisztériumban belügyminiszter volt. 1896 ápr. Faure elnök kabinetalakítással bizta meg, de ezzel a feladattal S. nem birt elkészülni, a Méline-kabinetből pedig kimaradt.

Sarrusofon

(ejtsd: szarü-), Sarrus párisi katonai karmestertől feltalált bádogból való fúvóhangszer, hanglyukakkal s a fagotéhoz hasonló fúvókával.

Sars

1. György Ossian, norvég zoologus, szül. 1837. A kristianiai egyetemen a zoologia tanára. Főleg a rákfélék s más alsóbb rendü állatok tanulmányozásával foglalkozott. - 2. S. Mihály, norvég zoologus, az előbbeninek atyja, szül. Bergenben 1805., megh. Kristianiában 1869. mint az állattan egyetemi tanára. Főleg a gerinctelen állatok tanulmányozásával foglalkozott.

Sarsaparilla

v. sassaparilla, l. Aralia és Smilax.

Sár-Szent-Lőrinc

nagyközség Tolna vármegye simontornyai j.-ban, (1891) 2056 magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Sár-Szent-Miklós

nagyközség Fejér vármegye sárbogárdi j.-ban, (1891) 2612 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.


Kezdőlap

˙