Scriptor

(lat.) a. m. iró.

Scriptores historiae Augustae

(néha rövidebben Historia Augusta is), közös neve a latin irodalomtörténetben azoknak az életrajziróknak, akik a római császárok életét és tetteit tárgyalták Hadrianustól Numerianusig (117-284). A gyüjteményből, melynek összeállítási ideje ismeretlen, hiányzik a 244-260. terjedő évek eseményeit tárgyaló rész. Összesen hat irót értünk a S.-n; nevük a következő: Aelius Spartianus, Vulcatius Gallicanus, Julius Capitolinus, Trebellinus Pollio (Diocletianus alatt), Flavius Vopiscus és Aelius Lampridius (Constantinus korából). Kiadták régebben Casaubonus (Salmasius jegyzeteivel, Páris 1620) és Obrecht (Strassburg 1677); újabban Jordan és Eyssenhardt (Berlin 1864) és Peter (2. kiad. Lipcse 1884).

Scriptores rei rusticae

l. Geoponici.

Scriptum

(lat., többese scripta), irás, levél, könyv, iskolai gyakorlat a fordításban. Scriptura, irás, irmodor, a megirt betük. Scriptura sancta, a szentirás, a biblia.

Scrivia

(a rómaiak idejében Olubria), a Po jobboldali, körülbelül 100 km. hosszu mellékvize É-i Olaszországban; Genova tartományban a Liguriai-Apenninben Candelozzo helység közelében ered és Gerola közelében kis delta alakjában torkollik. A Brevenna, Ubbia, Borbore és Grue a nagyobb mellékvizei.

Scrofularia

L. (növ., görvélyfű, tákajak Diószegiéknél, görvélyő, göcsgyök, barnagyök, figefű Barránál), a tátogatók génusza, füvek vagy félcserjék, átellenes, hasítéktalan levelekkel, ágasbogas vagy fürtös virágzattal, tojásdad v. csaknem gömbölyded, hegyes tokgyümölccsel. Mintegy 120, hazánkban 11 faja, az É-i földgömb mérsékelt vidékein nő. A S. nodosa L. (fekete cseresznye, fekete bodza a szagáról, torokgyíkfű, varjumogyoró, fekete csalán), tőkéje gumóalaku, szára négyszögletü, levele szivalaku tojásdad, kétszer fürészelt. Nedves, árnyékos helyen nő, maga a füve meg a gyökere, valamint a S. aquaticáé L. is, skrofula és torokgyík ellen használatos volt. A S. peregrina L. Horvátországban meg a quarnerói szigeteken (Arbe) terem. Más fajai dísznövények; a hazai S. lacimata W. et Kit., S. Hungarica Borb. (S. alpina Heuff. 1858, nem Karel. et Kir. 1842) és S. vernalis L. is igen csinosak.

Scrofularineae

(növ.), l. Tátogatók.

Scrotum

l. Borék.

Scrubber

l. Gázgyártás (VII. köt. 855. old.).

Scrupulo

portugáliai súly, l. Escrupulo.


Kezdőlap

˙