Secrétaire

(franc., ejtsd: szekreter), különleges butor, mely szekrényszerü, alul rendesen 3-4 fiókkal vagy polcos szekrénnyel, 80 cm. magasságban pedig egy vizszintesbe lehajtható ajtóval, melyet irólapnak használhatni. Ezen ajtó mögötti fülke rendesen polcosan van alakítva a különféle irószerek, levelek, könyvek stb. elhelyezésére.

Secretaria

(lat.), a római kuriának bizonyos hivatalai, s jelesül: a) a S. brevium oly kevésbbé fontos ügyek ellátására, amelyek rövidebb úton (in forma brevis) nyernek elintézést; b) a S. status, mely a külügyminiszteréiumnak felel meg és c) a S. memorabilium a világi kegyelmi ügyekre.

Secretarius

(lat.) a. m. titkár; secretus, titkos; secretum, titok.

Secretio

(lat.), a geológiában olyan ásványképződmény, amely valamely kőzetnek meglevő repedésében, hasadékában, üregeiben az által képződött, hogy oda az illető ásványt, esetleg ásványokat feloldva tartalmazó viz hatolt. A vizből az illető ásvány, esetleg ásványok kikristályosodtak, lerakódtak és betöltik a kőzet repedéseit, üregeit stb. Gyakran megesik, hogy az ásványszekreció nem egészen tölti ki az üreget, hanem csakis többszörös kéreg alakjában rakódott le, melyből esetleg egyes kristályok nyulnak az üregbe. Elégszer jól kimutathatók ama csatornák, amelyeken át az ásványi anyagokat tartalmazó viz beszürődött az üregbe stb. L. Fészek. - S. a botanikában, l. Kiválasztás.

Sect

(spanyol), helyi elnevezése részint a pezsgő boroknak, részint a likörboroknak, igy a S. a tokaji, vannak görög S.-ek, de S., a champagnei is.

Sectio

(lat.) a. m. vágás, felosztás, osztály; a növényszisztematikában a nem és faj közé eső fokozat. - S. az orvostanban a. m. boncolás (l. o.). - S. aurea a. m. aranymetszés (l. o.). - S. caesarea, a. m. császármetszés (l. o.).

Secunda

(lat. secundus) a. m. második. Az iskolai életben a második osztálynak, továbbá a rossz osztályzatnak neve. Időszámításban a. m. másodperc (l. o.). A zenében a. m. másod (l. o.).

Secundaer formatio

l. Középkor.

Secundans

(lat.) a. m. segítő, különösen a párbajsegéd, l. Párviadal.

Secundarius

(lat.), rendben, rangban vagy minőségben a második.


Kezdőlap

˙