Selci

politikai község Verőce vármegye diakovári j.-ban, (1891) 1064 horvát, magyar és német lakossal.

Sele

(Silarus), mintegy 70 km. hosszu folyó Salerno olasz tartományban, a Cervialto hegytömegben ered; a Tanagro, Fasindla és Calore fölvétele után a Salernói-öbölbe torkollik Torre del S.-nél.

Selectio

(lat.) a. m. kiválasztás, kiválogatás; különösen a Darwin elméletében szereplő mesterséges és természeti kiválasztás. - Selecta, a kiválasztottak (csoportja v. gyüjteménye).

Selejt

l. Makulatura.

Selejtfa

(Scart), a műfának legrosszabb minősége, amely rendes áruszámba nem mehet. Fürészelt fenyőfa- és dongaáruknál szerepel. Minőségét részletesen körülirják a fakereskedelmi szokványok.

Selen

l. Szelén.

Selene

a görög mitologiában a Holdnak istenasszonya, Hesiodosnál Hyperion és Theia leánya, Helios és Eos testvére. Később mint Phoibos nővére Phoibe néven is előfordul. A Homerosnak tulajdonított himnuszok egyikében szép fehérkaru istenasszony, akinek fejét arany diadém ékíti és aki vállain szárnyakkal kocsikázik végig az égen, szelid fényt derítve a halandókra. Szemben testvérével a tüzes Heliosszal, gönygéd, szerény jelenség, kocsiját fehér lovak, öszvérek v. tehenek vonják; az utóbbiak szarvaikkal a holdnak szarvait jelképezvén. Eliszben magát S.-t is szarvakkal ábrázolták. Később Artemisszel vegyült össze (Hekate és Persephone), akitől a művészetben csak teltebb arca, s azáltal különbözik, hogy teljesen fel van öltözve, feje fölött ívalaku fátyolszövettel. Attikai hagyomány szerint szerelmi frigyre lépett Zeusszal, melynek gyümölcse Pandeia, mások szerint Nemea volt; Endymionhoz (l. o.) való szerelméből pedig 50 leányt származtattak. Itáliában mint holdistenségnek Luna és Noctiluca néven találjuk párjait.

Selenka

Emil, német zoologus, szül. Braunschweigban 1842 febr. 27. A természettudományokat tanulmányozta Göttingában. 1874 óta a erlangeni egyetemen az állat- és összehasonlító boncolástan tanára. Főleg az alsóbbrendü gerinctelen állatok tanulmányozásával foglalkozott. Igen fontosak fejlődéstani vizsgálatai. Szerkeszti a Biologischer Anzeigner időszaki folyóiratot.

Selenographia

(gör.-lat.) a. m. holdleirás, a hold fizikai tulajdonságainak leirása, l. Hold.

Selenotropismus

l. Hódosság.


Kezdőlap

˙