Seleukos

(Seleucus), Nagy Sándor halála után alakult szír birodalom hat királyának neve. Közülük egyedül S. Nikator (gör. a győztes) jutott jelentőségre, szül. 357., megh. Kr. e. 281. Mint Nagy Sándor egyik tehetséges tisztje és a falanx egyik vezére már Indiában is kitünt, de igazi szerepéhez csak Sándor halála után jutott. A második osztozásnál (321) babiloni helytartó lett. A diadochok küzdelmeiben oly ügyesen tudott az erősebbhez férkőzni, hogy különféle viszontagságok után 312. nemcsak Babilonnak ura, hanem Médiának és Susianának parancsolója is. Itt veszi kezdetét a Seleucidák időszámítása is (Aera Seleucidarum, Kr. e. 312 okt. 1.). A következő 5 év dicsőséges harcaiban S. meghódította egész Felső-Ázsiát, Snadrakottos indiai hirálytól elvette az indusmenti görög gyarmatokat, sőt diadalmaiban magánál Sándornál is tovább hatolva, egész a Gangesig jutott. Ennek emlékére vette fel a Nikator melléknevet, egyúttal ő volt a diadochok közül az első, aki a királyi címet felvette. Birodalmát ügyes katonai és diplomáciai tények által nagyobbá tette. Az ipszoszi csatát Antigonos ellenében számos elefántjával ő döntötte el. Ptolemaios és Lysimachos javára és megkapta Szíriát, Mesopotámiát, Armeniát és déli Kis-Ázsiát. Hatalma még nőtt, midőn elvette Stratonikét, Demetrios Poliorketes leányát és midőn Lysimachos családjának belső viszályaiba avatkozva a kurupedioni győzelem után (282) Elő-Ázsiát is megkapta. Igy aztán a Közép-tengertől az Indusig ő volt az úr Nagy Sándor hódításainak java része felett, mely óriás területet 72 szatrapiára osztva hellenizálni törekedett. S. utoljára meg akarta fordítani Nagy Sándor eljárását: keletről készült meghódítani a nyugatot. E végből fiát Antiochust, akinek már előzetesen átadta országának keleti tartományait és feleségének Stratonikénak kezét, megtette Ázsiában egyedúrrá, maga pedig Makedonia elfoglalására készült. Ámde nagy tervének küszöbén Ptolemaios Keraunos meggyilkolta.

Selfactor

l. Fonás.

Selfgovernment

l. Önkormányzat és Decentralizáció.

Self-made man

(ang., ejtsd: szelf méd men), önerejéből fölvergődött ember.

Selidan Adasszi

öt kis sziklás sziget a Közép-tengerben, a török-ázsiai koniai vilajetben, melyet az ókorban Chelidoni szigeteknek neveztek.

Selig.

latin növénynév után Seliger nevének rövidítése. Megh. mint pap Wölfelsdorfbán (Glatz grófság) 1812. Mint briologus tünt ki.

Selinum

L. (növ., fényeske; derezle Diószegiéknél), ernyős fű, Európában 2, hazánkban egy fajjal (S. carvifolium L.), jó réti takarmányfű, de a régiek S.-a, melyet koszoruba is kötöttek, nem ez, hanem a zeller volt.

Seljabov

l. Zseljabov.

Selke

kis folyó az alsó Harzban. Ballenstedt anhalti járásban a Güntersbergi-tóból ered és a Bodéba folyik. Felső ré sze a kies S.-völgy.

Selkirk

(ejtsd: szelkörk), 1. grófság Skócia DK-i részében Edinburg, Roxburg, Dumfries és Peebles között, 66 km2 ter., (1891) 27 712, egy km2-re 41 lak. DNy-ról ÉK-i irányban egy egykoron erdős, most legfölebb itt-ott bozótokkal takart hegység vonul át, amelynek fő csúcsai az Old Ettrick Pen (688 m.), Ward Law és Black Andrew. A grófság a Tweed környékéhez tartozik; ebbe folyik az Ettrick Water, Yarrow Water és Caddon Water. A Saint Mary's Loch az egyedüli jelentékenyebb tava. S.-ban a lakosok fő foglalkozása az állattenyésztés; csupán 1881 ha. a szántóföldek kiterjedése; többi földje túlnyomóan vagy takarmánytermesztésre vagy legelőkül szolgál. A lovak száma 567, a szarvasmarháké 2748, a juhoké 164 314 és a sertéseké 495. Egyedüli iparág a gyapjufonás és szövés. - 2. S., az ugyanily nevü grófság székhelye, 47 km.-nyire Edinburgtól, az Ettrick Water és vasút mellett, (1891) 5788 lak., posztógyártással, bőrcserzéssel; Walter Scott és Mungo Park emlékszobrával. Az angol-skót háborukban több ízben fontos szerepet játszott.


Kezdőlap

˙