Sensatio

(új-lat.) a. m. érzéki benyomás, érzés, továbbá feltünés; szenzációs, ami feltünést kelt.

Sensburg

az ugyanily nevü járás székhelye Gumbinnen (ettől 98 km.-nyire) porosz kerületben, a Czoos-tó mellett, (1890) 3562 lak., vászonszövéssel és lentermeléssel, bőrcserzéssel.

Sense

járás Fribourg svájci kantonban, 270 km2 területtel, (1888) 18 258 lak., Tafers székhellyel.

Senseria

(olasz, ejtsd: szenzeria) a. m. alkuszdíj (l. o.).

Sensibilis

(lat.) a. m. érzékeny; sensibilitas, érzékenység (l. o.). - Sensitivitas (sensitiv) tulajdonképen egy jelentésü a sensibilitással, de néha a fokozottabb érzékenység kifejezésére használják. Igy például sensitivnek mondják a fiziologiában a látás, hallás, szaglás, ízlés érzékét, szemben a tapintás közérzékével. A közéletben pedig sensitivnek azokat az embereket mondják, akik érzelmi dolgokban másoknál fogékonyabbak. - Sensitiva planta, érzékeny növények (l. o.).

Sensin

orosz költő, l. Fet.

Sensorium

(lat.), az érzés központja az agyvelőben.

Sensualitas

(lat.) a. m. érzékiség, l. Szenzualizmus.

Sensus communis

(lat.), szóról-szóra közérzék, a régi lélektan szerint valami középsőt jelent érzékiség és értelem közt, egy nemét a belső érzéknek. A S. azonban józan észt, józan okosságot is jelent, azaz amiben az emberek egyetérenek, ami közös velük, azt az erejét az embernek, hogy ösztönszerüen eltalálja az igazságot.

Sen-szi

tartomány Khina ÉNy-i részében, a khinai nagy fal, a Hoang-ho, Sze-csuan és Kanszu között, 195 000 km2 területtel, 8,3 millió lak. A Ny-ról K-nek húzódó, 3300 m. magas Cin-lingsan egy É-i és egy D-i részre osztja. Az É-i részen A Vej-ho folyik át és ott torkollik a Hoang-hóba, ahol ez K-en kanyarodik. A D-i részen a Hankiang folyik át, a Jang-ce egyik legnagyobb mellékvize. A hegylejtőket takaró lősz, ha elég eső éri, igen termékeny és sok búzát, pamutot, árpát, repcét, mákot, kölest, kukoricát, kendert, dohányt és gyümölcsöt terem. Fővárosa: Szi-ngan.


Kezdőlap

˙