Sergipe

(ejtsd: szerzsíp, S. d'El Rey), a braziliai államok legkisebbike, az Atlanti-oceán, Alagoas és Bahia közt, 39 090 km2 területtel, (1890) 370 000 lak. 150 km. hoszu és alacsony partjait egyedül a folyók öblei tagolják. A parti lapályon túl a serra d'Itabaiana vezet föl a belső fensíkra, a campos de criaçao de gadosra. A folyók a Sao Francisco, a Rio Vasa Barris, a Rio S., a Japaratuba és ismét a határon a Rio Real. A legfontosabb kulturnövények a cukornád és a pamut; a camposon az állattenyésztés virágzik. A kiviteli cikkek: a cukor, rum, állati bőrök és a festékfák; a bevitelé: a rizs, oliva-olaj, szárított halak és iparcikkek. A kezdetleges ipar a cukor, rum, bőr és parti hajók készítésével foglalkozik. Fővárosa az 1855. alapított Aracaju, a S. jobb partján, vasút mellett, mintegy 6000 lak., pamut- és cukorkivitellel; ezelőtt a főváros Sao Christovao volt, a Rio Vasa Barris partján, cukor- és bőrgyártással.

Sergius

négy pápa neve.

1. S. (I.), szent, szül. Antiochiában, megh. 701. Neveltetését Palermóban nyerte, Adeodatus pápa a római klérusba vette föl. 687 dec. 15. lépett a pápai trónra. Uralkodása alatt 691-ben tartották Konstantinápolyban az u. n. trullai zsinatot. A misénél ő vezette be az «Agnus Dei, qui tollas peccata mundi»-t a szent áldozás előtt. Emléknapját szept. 9. üli meg az egyház.

2. S. (II., 844-847), 844. választották meg. Kiváló érdemeket szerzett a szentszék és az egyház függetlensége körül, mivel Lothar beavatkozását a pápai szék betöltésénél visszautasította. 847 jan. 27. halt meg.

3. S. (III., 904-911), egyike ama szomoru emlékü pápáknak, kik erkölcstelenségük által szt. Péter székét meggyalázták.

4. S. (IV., 1009-12), albai püspök volt, midőn 1009 aug. 21. megválasztották pápának. Meghalt 1012. Eredeti neve Bocca di Porco (disznóorr). Midőn pápává választották, megváltoztatta nevét; egyesek azt hiszik, hogy ezáltal behozta volna a szokást, hogy a megválasztott pápa nevét megváltoztatja, de már előbb dívott e szokás a pápák közt.

Sergius

magyar ispán, 1116. mint II. István hadvezére s a Quarnero szigeteinek és tengerpartjának parancsnoka, a Velencével kiütött háboruban 9 nagyobb és számos kisebb hajóval kötött ki Arbe szigetén s azt elpusztította.

Seria

sziget, l. Phaeakos.

Seri'at

(arab) a. m. törvény, különösen pedig a kánoni törvény, megkülönböztetésül egyrészt az egyes népeknél hagyományos szokásjogtól ('urf, ádet), másrészt a különféle mohammedán országokban alkotott világi törvényektől (kánon).

Sericin

l. Selyemenyv.

Sericit

l. Szericit.

Series

(lat.) a. m. sor, számsor, sorozat; a botanikában, l. Sereg.

Seríf

(arab) a. m. előkelő, nemes; a mohammedánok között azon emberek címe, kik törzsfájukat a prófétára vezetik vissza; velük a társadalom minden rétegében, még a legalsóbb osztályokban is találkozni. A S.-ek szeretik e minőségüket zöld szinü turbán viselése által feltüntetni; előkelő S.-ek azonban kerülik e szokást. Eredetileg különbséget tettek S. és Szejjid között, a szerint, amint valaki Haszan vagy Huszein (a próféta két unokája Fátimától) ágán származik Mohammedtől; a közönséges beszédben mindkét osztályt csak S.-nek nevezik. Nagyobb városokban a Nakib-al-asráf (l. o.) az összes S.-séget nyilvántartja és őrködik a fölött, hogy nemességükön sem saját magaviseletük, sem mások bánásmódja által csorba ne essék. S.-nek nevezik még különösen a Mekka városának legelső méltóságát képviselő férfiut (mekkai S.), kit a Haszantól származó S.-családból a szultán nevez ki; ő gyakorolja a legnagyobb befolyást az összes Hidsáz ügyeire és a lakosság szemében a legnagyobb tekintéllyel ő bir, sokkal nagyobbal, mint az államhatalmat képviselő török helytartó (válí). V. ö. Snouck Hurgronje, Mekka I. köt. (Hága 1887).

Serif pasa

(Cherif), egyiptomi államférfiu, ki a 80-as években Tevfik alkirály alatt kéz ízben szerepelt mint miniszterelnök; első ízben Arabi pasa (l. o.), másod ízben Anglia fellépése folytán vesztette el állását. Ekkor Grazba vonult vissza, hol 1887 ápr. 4. meghalt.


Kezdőlap

˙