Sermo

(lat.) a. m. beszéd, szónoklat.

Serneus

falu és fürdő Graubünden svájci kantonban, 5 km.-nyire Klosterstől, amellyel egy községet alkot, 1000 m.-nyi magasban, vasút mellett; kénes ásványvizforrással, fürdőintézettel. V. ö. Husemann, Luftkurort u. Schwefelbad S. (chur 1876).

Sernf

(Sernft), a Linth jobboldali, 18 km. hosszu kis mellékvize Glarus svájci kantonban; két forráspatakja a Foo-, illetőleg Panixi-hágón ered; ezek Elm közelében egyesülnek és Schwandennél, Glarus közelében torkollnak.

Seronnes

l. Chateauneuf (4).

Serosus

(lat.) a. m. vérvizet kiválasztó, tartalmazó. - S. folyadék, a vérből egyszerü mekanikus átszivárgás által származó nedv. - S. hártyák, a mellhártya, a hashártya, a szivburok és mindazon két lemezből álló hártyák, amelyek zsigereket zárnak körül.

Serpa Pinto

Sándor Albert de la Rocha, portugál utazó, szül. Beira tartomány Vizeu kerületének Polchra snevü kastélyában 1846 ápr. 30. 1869-ben tünt ki először a Zambézi vidékén egy katonai expedicióban, melynek alkalmával a Viltoria-vizesésig előnyomult. 1877-79. nevezetes utazást tett Dél-Afrikán keresztül. Útleirása S. utazása címen magyarul is megjelent Brózik Károly fordításában 1884.

Serpent

(franc., ejtsd: szerpán, ol. serpentone), a legmélyebb hangolásu s terjedelmü, régebben fából, újabban rézből készült fúvóhangszer, mely hajdan a templomi zenénél is szerepelt, de manapság már csak a katonai zenekaroknál használják. Nevét a latin serpens (kigyó) szótól nyerte, mivel kacskaós alkotásával a kigyóhoz hasonlít. Katonai zenekaroknál kezelőj a nyakába akasztva szokta fújni s leginkább csak a legmélyebb basszus markirozására szolgál. Hangsora B-től C2-ig terjed, mint a Bass-Ophikleidé kromatikus hangközökkel.

Serpentes

l. Kigyók.

Serpentine

(franc., ejtsd: szerpantin), kigyózó út a hegyoldalokon.

Serpenyő

lábasalaku bádogedény, különféle élelmi szerek pörkölésére. - S. a puskákon, l. Lövőfegyver.


Kezdőlap

˙