Serra

(lat.) a. m. fürész; serratus, fürészelt.

Serra

(port., spanyolul sierra) a. m. hegylánc.

Serradella

saradella (növ.), l. Madárkörömfű.

Serradifalco

város Caltanisetta sziciliai olasz tartományban, a Monte-Carano lejtőjén, vasút mellett, (1881) 7800 lak., kénbányával.

Serrania de Cuenca

l. Cuenca.

Serrano y Dominguez

Ferenc, de la Torre herceg, spanyol tábornok és államférfiu, szül. Anjonillában (Andalusia) 1810 szept. 18., megh. Madridban 1885 nov. 26. Atyja tábornok volt s maga is katonai pályára lépett, amelyen már 30 éves korában tábornoki rangra emelkedett. A spanyol politikai élet küzdelmeiben a 40-es években tevékeny részt vett; eleintén a progresszistákhoz csatlakozott, hadügyminiszter, majd 1845. szenátor lett s mint Izabella királyné egyik kedvese nagy befolyásra emelkedett. Ellenfelei 1847. eltávolították Madridból s erre egy ideig granadai főkapitány, majd a tüzérség főfelügyelője volt, de 1854-ben, mint a saragossai felkelésben részt vett, száműzetett. Visszatérte után O'Donnelhez csatlakozott s kiváló állásokat viselt. 1856-ban párisi követ, 1858. cubai főkapitány s miután San Domingót Spanyolország számára megszerezte, de la Torre herceggé s külügyminiszterré neveztett ki. 1865. a szenátus elnöke lett, de mivel a Narvaez-minisztérium ellen az ellenzék élén a királynőnek óvást nyujtott be, a Balearokra száműzetett. Szabadságát mind a mellett néhány hét mulva visszanyerte. 1868. részt vett ama összeesküvésben, melynek célja Montpensier herceg trónra emelése volt s ezért a Kanári-szigetekre száműzték. Innen még ugyanezen évben visszatérve, vezére lett a szeptemberi felkelésnek, az alcolei hídnál leverte a királynőhöz hű csapatokat s mivel Izabella királynő elűzetése után a pártok az új király személyében megegyezni nem tudtak, az állam vezetése egy időre az ő kezébe ment át. 1869 jun. 16. regenssé választatott s e méltóságot Amadeus király trónra lépéséig megtartotta. A karlista felkelés ellen fővezérré neveztetvén ki, a felkelést 1872 máj. az amorevietai egyességgel látszólag elnyomta és rövid ideig miniszterelnök volt. Amadeus király lemondása után a beállott fejetlenségnek 1874 jan. 4. a cortes szétugrasztása által véget vetett s miután a végrehajtó hatalmat kezébe vette a karlista döntő eredményt vívhatott volna ki, 1874 végén XII. Alfonz trónra lépése hatalmának véget vetett. Ezután visszavonultan élt, csak 183-84. szerepelt rövid ideig a Possada-Herrera-minisztérium alatt mint párisi követ.

Serratula

L. (növ.), l. Fürészfű.

Serravezza

l. Seravezza.

Serres fines

(franc., ejtsd: szer fin), apró rúgós fémműszerek, melyek vége fogazott s melyekkel a sebszéleket össze lehet tartani addig, mig teljesen összeforrnak. Leginkább még a gátrepedések operációinál alkalmazzák.

Serret

(ejtsd: szeré) József Alfréd, francia matematikus, szül. Párisban 1819 aug. 30., megh. 1865 márc. 2. Elvégezvén az École polytechniqueot, 1840. tüzérhadnagy lett, 1848-ban pedig az École polytechnique examinátora és 1861. a College de France tanára. Nevezetesebb művei: Cours d'algebre supérieure (Páris 1879, 4. kiad.); Cours de calcul differential et intégral (2. kiad. u. o. 1879); Traité de Géometrie (1887). S. kiadta Lagrange műveit is.


Kezdőlap

˙