Shoeburyness

(ejtsd: subörinessz), falu Essey angol grófságban, 3 km.-nyire Southendtől; az angol tüzérség itt tartja lövőgyakorlatait (School of Gunnery).

Shogun

l. Sogun.

Sholapur

angol leirása Solapurnak (l. o.).

Shoreditch

(ejtsd: sordics), London egyik része a Temze bal partján, É-ra a Citytől, (1891) 124 009 lak.

Shoreham

angol város, l. New Shoreham.

Shorncliffe

(ejtsd: sornkliff) vagy Shorne Cliff, magaslat Kent angol grófságban, Folkestone és Hythe között; mellette állandó katonai tábor, S.-Camp van.

Shorthorn

(ang., ejtsd: sórthorn) v. durham, a világ leghiresebb és legdrágább szarvasmarhája; egyes állatok már 20-30 000 forinton keltek el. Eredeti hazája Angolország, hol Colling Károly és Buth állította elő a mult század utolsó negyedében. Az állatok többnyire tarkás és deres szinüek, középnagyok, nagyon gyorsan fejlődnek, könnyen híznak és kedvező vágósúllyal birnak; némely családok tejelőképességük által is tünnek ki. (Képét l. Szarvasmarhák mellékletén.) Angolország után az Egyesült-Államokban tenyésztik leginkább; egy időben nálunk is felkapták, de mezőgazdasági viszonyaink nem elég megfelelők arra, hogy sikerrel tenyészthessük.

Shoshonies

l. Kigyó-indusok.

Shrapnel

(ang., ejtsd: srapnel), az ugyanily nevü angol ezredes által 1803. feltalált lövedék, gránátkartács, melyet tökéletlen alakban már a XVI. sz.-ban ismertek. A tábori ágyuk ürlövedékének egy neme. A s. oly ülövedék, mely a robbantó töltésen kivül nagyobb számu kisebb töltetéklövedéket is tartalmaz és arra szolgál, hogy a nagyobb távolságra való lövésnél hiányzó kartácslövést pótolja. Kamra-, csöves- és hüvelyszerü S.-t különböztetünk meg. A kamra-S.-nél a robbantó töltés a csúcsban vagy pedig a feneken levő kamrában van elhelyezve és arra szolgál, hogy a lövedékmagot és a tölteléket a röpítőpálya megfelelő pontjában szétvesse, melyet robbanási pontnak nevezünk.

[ÁBRA] [ÁBRA] 1. ábra.

[ÁBRA] 2. ábra.

[ÁBRA] 3. ábra.

Az osztrák-magyar 1875-iki mintáju 8 és 9 cm.-es tábori S. (1. ábra) 105, illetve 165 darab 13 grammos kemény ólomtöltelékgolyót tartalmaz; a hézagok kénnel vannak kiöntve. A g töltelékgolyók és az r robbantó töltés egymástól rendszerint vaslemez, u. n. t lökőtükör által vannak elválasztva. A csöves S. (2. ábra) berendezése a következő: az r robbantó töltés a száj-lyuktól a S. fenékig érő, tág cc csőben van elhelyezve, melyet a töltelékgolyók vesznek körül. Csöves S.-t a német birodalmi tábori tüzérség is alkalmaz. A hüvelyszerü S.-eknél (3. ábra) a robbantó töltés, épp ugy, mint a kamra-S.-eknél, a feneken van elhelyezve és nem a mag szétrepesztésére, hanem csak a töltelékgolyók kilökésére szolgál; itt tehát a lövedékmag olyformán szerepel, mint a kézi lőfegyverek töltényhüvelye. A hüvelyszerü S.-eket az osztrák-magyar monarkiában egyelőre csak a tábori (9 és 15 cm.-es) acélbronzmozsaraknál és az orosz hegyi ágyuknál alkalmazzák. S.-ekkel lövik a sáncok belsejében álló csapatokat, födetlenül fekvő vagy lövészárkokban levő gyalogságot, továbbá hídveréseknél a hídanyagot szállító vonat-oszlopokat, továbbá a hidakat és a szorosokat, melyeken az ellenség áthalad.

Shreveport

(ejtsd: srivport), Caddo county székhelye Louisiana É.-amerikai államban, a D-i Redriver jobb és a Soda-tó K-i partján, vasút mellett, (1890) 11 977 lak., jelentékeny pamut-, azonkivül gyapju-, állati bőr és faggyukereskedéssel; pamutolajprésekkel, csinos preszbiteriánus templommal.


Kezdőlap

˙