Sigebertus

(Gemblacensis), középkori történetiró, szül. Brabantban 1030 körül, megh. Gemblouxban 1112 okt. 5. Már korán a gemblouxi kolostorba lépett; 1050. meghivást kapott a Szt.-Vince-kolostoriskolából Metzből; mindazonáltal 1070. visszatért kedvelt gemblouxi kolostorába, hol mint tanító és iró egyaránt nagy tiszteletben állott. Többféle irata maradt hátra, melyekben a pápai uralomvágy és erőszak ellen nyilatkozik. Egyéb művei többnyire a Pertz-féle Monumenta Germaniae gyüjteményében jelentek meg. Fő munkája a Chronikon, mely a világtörténelmi eseményeket 381-től 1111-ig foglalja magában, ugy irálya, mint rendszeres beosztásánál fogva közkedveltségü kézikönyv volt a középkorban. V. ö. Hirsch, De vita et scriptis Sigibertis G. (Berlin 1841); Wattenbach, Deutschlands Geschichtsquellen (I. köt.).

Sigér

(állat), l. Sügér.

Sigillaria

Brongn. (növ., őspecsétfa), a korpafűfélék ősvilági fája, mások a nyitva termők v. a pálmák közé helyezik. Oszlopforma ágatlan vagy a tetején kétkétágu, egész 40 m. vagy hosszabb, vastag törzseit találni. A kőszénkorszaknak legközönségesebb erdei fái voltak, s a mai kőszén anyaga hihetőleg belőle való. L. Kőszénszisztéma.

Sigillum

(lat.) a. m. pecsét (l. o.). - S. confessionis, l. Gyónási titok.

Sigla

(a lat. sigillum rövidítése), pénzverőjegy, mely a pénzverőhelyet, az éremvésőnek vagy bányagrófnak nevét jelzi. P. 1781 óta A = Bécs, B = Körmöcbánya, C = Prága, D = Graz, E = Gyulafehérvár, F = Hall, G = Nagybánya, H = Günzburg, S = Szomolnok, O = Oravica.

Sigmaringen

1. porosz kerület, amely a Hohenzollern (l. o.) hercegséget foglalja magában és a következő járásokra oszlik:

A járás neve

Területe km2-ban

Lakóinak száma

Sigmaen

441

21 534

Gammerlingen

329

13 021

Hechingen

236

19 825

Haigerloch

136

12 705

2. S., az ugyanily nevü kerületnek és járásnak azelőtt S. fejedelemség és grófságnak fővárosa, jelenleg is Hohenzollerni Lipót herceg székhelye a Duna és vasút mellett, (1890) 4307 lak., az 1853. elhunyt Károly és János hercegek emlékszobraival, hercegi palotával, többféle jótékonysági intézettel; egy meredek sziklán tekintélyes kastéllyal, amelyben gazdag kép-, szobor-, fegyver- és régiséggyüjtemények, meg egy nagy könyvtár van elhelyezve. (V. ö. Lindenschmidt, Die vaterländischen Alterthümer der fürstlich hohenzoll. Sammlungen in S., Mainz 1860). A város közelében nagy vadaskertben látható a Josephslust vadászkastély. V. ö. Wörl, Führer durch S. (Würzburg 1886).

Sign.

recepteken a latin signetur (jeleztessék) rövidítése.

Signatura

(a latin signum-ból) a. m. jegy, ismertető jel. Az üzleti életben az árukra, hordókra, csomagokra tett jegy. Igy nevezik a kézjegyet is (l. o.). A nyomdászatban a. m. ívjel (l. o.). A zenében a. m. előjegyzés (l. o.). - S. justitiae (az igazság jegyzetei). S. gratiae (a kegyelem jegyzete), l. Bibornoki testületek. - S. temporis a. m. az idők jele.

Significatio

(lat.). a. m. ismertetés, megjelölés, jelentés, jel; significans, jelentékeny, jelentős; szignifikál, jelez, tudtul ad.

Signore

(ol., ejtsd: szinyóre) a. m. úr, parancsoló; signora, úrnő, úrhölgy; signorina, kisasszony.


Kezdőlap

˙