Sillerbor

(kastélyos bor), szinére nézve a vörös bor és fehér bor között áll. Ha a kadarka nem volt eléggé érett, vagy ha a cefre nem állt elég ideig a törkölyön, vagy végül, ha a fehér szőllővel együttesen dolgozzák fel: világosabb vörös szinü bort kapunk, mely azonban csak belföldi fogyasztásra való s külföldön nem értékesíthető.

Sillery

falu Marne francia départementben, 8 km.-nyire Reimstől, a Vesle bal partján, vasút mellett, (1891) 605 lak., szép kastéllyal, kitünő bortermeléssel.

Sillian

l. Pusterthal.

Silliman

Benjamin, északamerikai természettudós, szül. Trumbullban (Conecticut) 1772 aug. 8., megh. Newhavenban 1864 nov. 24-én. 1805-55. a kémia tanára volt a Yale-kollégiumban. Alapította az American Journal of science and arts, melyet Silliman-Journalnak neveztek és vándorfelolvasásokat tartott. Emlékszobrot emeltek neki 1884. Munkái: Elements of chemistry (Newhaven 1832, 2 köt.); Consistency of discoveries of modorn geology with the sacred history of the creation and deluge (London 1837); Narrative of a visit to Europe (Newhaven 1853, 2. köt.).

Sillimanit

(ásv.), l. Fibrolit.

Silloth

kikötőváros a Solway-Firth partján, Cumberland angol grófságban, (1891) 2522 lak. Dublin, Belfast és man szigettel rendes gőzhajóösszeköttetésben áll.

Sillú

berber törzs Marokkóban.

Silo

(spanyol) a. m. gabonaverem, l. Verem.

Silphidae

Silpha, l. Dögbogarak.

Silphium

l. Kompasznövények.


Kezdőlap

˙