Simcoe

(ejtsd: szimku), 215 m.-nyi magasban fekvő tó Ontario kanadai tartományban; kisebb öbleit leszámítva, kerülete 130 km., területe pedig 1440 km2. Számos erdős sziget (Holland, Mukkutch, Beaver stb.) van rajta. Mocsárok összekötik a Couchiching-tóval, amelynek lefolyása a Huronba torkolló Severn. Barrie (5550 lak.) és Orillia (4752 lak.) közt rendes gőzhajó-közlekedés van.

Simeon

1. Jákob és Lea második fia, a Palesztina déli részében lakó és róla elnevezett törzs őse. - 2. S. (Symeon), a Szirus, vagy S. Stylites, szül. Sisanban (Sziria) 390 körül, korán kolostorba ment és azután mint remete élt; 420. az aszkezis egy új nemét találta fel, amidőn Antiochia mellett 80 láb magas oszlopon (stylos) élt, ahol 459. meg is halt. Utánzóit oszlopszenteknek (stylites) nevezik.

Simeon

bolgár császár (893-927), Boris fia, a legjelentékenyebb bolgár uralkodó, ő vette fel először a bolgár császári címet és mint az új görög-szláv császárság megalapítója, a bolgár patriárkátu szervezése által országát vallási tekintetben is függetlenné tette Konstantinápolytól, illetőleg a kelet-római császárságtól. Nagy-Preszlávban (ma Eszki Sztambul) székelt, melynek fényes palotáiról, templomairól, festményeiről, szobrairól, műkincseiről az egykoru irók csodákat irnak. VII. Konstantinos Porphyrogennetos görög császár haddal támadta meg, melynek vége 917 aug. 20. a görög seregnek Meszembria mellett való teljes megsemmisülése volt. S. egész Görögországot elfoglalta, Konstantinápolyt körülzárta és mint óriási kiterjedésü birodalom ura felvette a «bolgárok cárja és a görögök monárkája» címet. A cári koronát nem a konstaninápolyi patriárkától, hanem a római pápától kapta. Ekkor egész Szerbia is bolgár hatóság alá került, 924. országukat elpusztította és lakóik legnagyobb részét Bulgáriába telepítette. Most Bulgária egész a Száváig terjedt, de midőn itt Tomiszláv horvát királlyal háboruba keveredett, ez a bolgár fővezért Alogoboturt teljesen megverte. S. ezen harcok közepette 927 máj. 27. meghalt.

Simeto

(Giaretta), Szicilia legjelentékenyebb, 148 km. hosszu folyója; Messina tartományban a Monte-Sorin ered, megkerüli az Etnát és Cataniától D-re a Jóni-tengerbe torkollik; nem hajózható. Jobbról a Salso, Dittaino és gornalunga ömlenek belé.

Simia

(állat), általában majmot jelent, de tulajdonképen a csimpánz nemi neve (l. o.).

Simics

György, szerb államférfiu, szül. Belgrádban 1843. Tanult Belgrádban, Berlinben és Párisban. 1883. Szerbia követe volt a bolgár udvarnál Szófiában; minden diplomáciai ügyessége mellett sem volt képes megakadályozni a szerb-bolgár háborut, mert Milan minden áron a háborut akarta. Ez a háboru 1885. ütött ki és 1886. Szerbia teljes vereségével végződött. A mérsékelt liberális érzelmü, higgadt és ügyes S. ezután Párisban s utóbb Bécsben volt Szerbia követe. 1888. ő dolgozta ki Gersics egyetemi tanárral és Radonics államtanácsossal Szerbia új alkotmányát, melyet Milán király 1889 jan. 2. léptetett életbe. A nyugati minták szerint készült alkotmány nem felelt meg a szerb elég kezdetleges viszonyoknak és azért az I. Sándor király az 1893 ápr. 14-iki államcsínnyel felfüggesztette. 1897 jan. óta a szerb kormány élén áll. Meg van bizva a szerb viszonyokhoz illő alkotmányterv kidolgozásával.

Similigravure

(franc., ejtsd: szimiligravűr), a párisi Petittől föltalált módszer fotográfiai fölvételekből olyan a könyvnyomó-sajtón nyomható cink- vagy rézlemezek nyerésére, amelynél a pozitiv árnyalatainak pontokká vagy vonalcsoportokká kell változniok. Finom és erősen szemcsés karton kell ehhez, a melyet már előbb negativ alatt megvilágított, az üveglapról leoldott s fekete festékkel behengerelt gelatine-pozitivra sajtolnak. Az igy nyert képet még egyszer fotografálják, átviszik cinkre s domborura maratják.

Similis

simile (lat.) a. m. hasonló, egyenlő; similis simili gaudet, közmondás, hasonló a hozzá haosnlónak örül; similia similibus curantur, hasonló hasonlóval gyógyítandó; a homeopatia alapelve.

Simítás

a papirosnak nyomás előtt vagy után való simává tétele. A S. simító géppel történik. Ennek fő alkotó része két forgatható s egymástól különböző távolságra állítható vashenger, amelyek közt a még azután csiszolt cinklemezek közé tett papirost keresztülvezetik. Másfajta simítógépeknek egyik hengere kemény öntésü acélból, a másika pedig sajtolt papirosból van, sőt lehet mind a kettő is ebből az utóbbi anyagból. Újabban a papirosgyárakban 3-4 pár hengerből álló simítógépekkel simítják a közvetlenül a papirosgép hengeréből csavarodó papirost. Simított szines papirost (tapétát) ugy állítanak elő, hogy a festékhez iszapolt talkkő-port kevernek s a papirosra nyomott s közben megszáradt mázolatot kézi erővel vagy külön e célra alkotott gépekkel lekefélik. - S. a fém-, kő- és üvegiparban, l. Fényezés; a textiliparban, l. Csinozás és Fényesítő gép. - S. a dohányleveleken is eszközöltetik, amikor csomózva lesznek.

Simító gép

(Calander), a szövetek s papirosok simítását végző hengeres gép, l. Csinozás.


Kezdőlap

˙