Sipunculus

L. (állat), a csillagférgek osztályába tartozó féregfaj az Achaeta rendből és Sipunculidae családból. Ujjforma vagy lapított tapogatói szájnyilását koszorúformán körítik. Teste és orrmányának hátulsó része hosszbarázdás, gyűrüs. Orrmányának csak mellső része visszahúzható. Végbelén több vakbél van. Mintegy 15 tengeri faja ismeretes. Az európai tengerekben legközönségesebb a S. nudus L., l. Gephyrei.

Sir

(ang., ejtsd: ször), Angliában nemesi és lovagi cím; a mi nyelvünkön körülbelül a. m. úr, mindig a keresztnév elé teszik. Megszólításnál a vezetéknevet esetleg elhagyhatják, de a keresztnevet soha. Maga a S. a keresztnév nélkül alattvalóktól fölebbvalóikkal szemben, vagy a fiutól atyjával szemben használtatik, vagy mint a francia Sire, a király vagy kir. hercegek megszólításául. Közönséges életben a S. minden tisztességes embert megillet.

Sír

l. Sírbolt, Síremlék és Temetés.

Sirach

tulajdonkép Jézus, Sirach fia, jeruzsálemi zsidó, aki Kr. e. 200 körül élt és az erkölcsi mondatok egy gyüjteményét összeállította, amely vallási tartalma és bölcs életszabályok gazdagságánál fogva kiváló helyet foglal el a zsidó irodalomban és a görög korszakban élő zsidóság vallási fejlődésének fontos emléke. Tartalmánál és alakjánál fogva szoros rokonságban áll bölcs Salamon mondásaival (latin neve: Liber Ecclesiasticus). A gyüjtemény eredeti héber szövege, melyet még Jeromos egyháziró ismert, elveszett. S. unokája Kr. e. 130 körül görögre fordította és bevezetéssel látta el.

Siracusa

l. Szirakúza.

Sir Ali

v. Ser Ali, Afghanisztán emirje, szül. 1825. megh. 1878 febr. 21. Fia volt Doszt Mohammed emirnek, kinek 1863. bekövetkezett halála után, de csak miután négy trónkövetelő fivérét egymásután elgyőzte, foglalta el a trónt. Miután Angliával, melynek barátjának nyilvánítá magát, 1869. Umballában szerződésre lépett, elfogadta annak ugy pénzbeli, mint fegyveres segitségét. Mind a mellett az orosz-török háború idejében, 1877. vallásháboru címén mohammedán alattvalóit Brit-India ellen vezette, hogy az egykor afghán területeket visszahódítsa az angoloktól. De kisérlete hajótörést szenvedett az afghán törzsek megbizhatatlansága miatt és S. ilyformán az angolok pártfogását és szövetségét eljátszotta. Az 1878-iki nyár folyamában orosz követséget fogadott Sztoljetov tábornok alatt, az angol követséget ellenben vonakodott udvarában fogadni. E miatt 1878 nov. angol csapatok átlépték a határt s győzedelmesen nyomultak előre, mire S. kétségbeesve elhagyta országát és a kormányt fiára, Jakub khánra ruházván, az orosz követség védelme alatt Turkesztánba menekült, hol meg is halt.

Siralmas

(eszt.), a tragikus hangulat egy árnyalata, kevésbbé hősies és szép, inkább az emberi gyöngeséggel járó és ellágyító, tehát kerülendő. A S. dráma és a S. előadás (larmoyant) alacsonyabb művészi fokokat jeleznek.

Sirály

(állat), l. Sirályfélék.

Sirályfélék

(állat, Laridae, l. a mellékelt képet), az úszó madarak rendjébe, a hosszuszárnyuak csoportjába tartozó madárcsalád. Egyenes csőrük vége hajlott, horgas, vagyis a táplálékukat tévő különböző vizi állatok megfogására nagyon alkalmas. Orrlyukaik a felső káva oldalán résformájuak. Csüdjük elől táblás. Lábaik úszók és hátsó ujjuk v. durványos v. hiányzik; az előre álló három pedig teljes úszóhártya által függ össze. Szárnyaikban az evezőtollak nagyon hosszuak, azért kiváló repülési képességgel birnak. Mintegy 132 faja ismeretes, melyek az egész földön el vannak terjedve, de különösen az északsarkvidéki tengereket szokták benépesíteni és egyes fajok nagy számban élnek és fészkelnek együtt. Svaerholt hegyen Herman Ottó számítása szerint kerek summában két millió és ötszázezer sirály lakik. Fészekhagyók. A hazánkban élő 15 faj vagy vándormadár vagy pedig mint vendégfaj jelenik meg nálunk. Egyesek nálunk is költenek. Ilyenek: a rabló sirály v. halfarkas (l. o.), fekete hátu sirály (Larus piscus), ezüst sirály (L. argentatus), szürke sirály (L. canus), közönséges sirály (l. Kacagó sirály), törpe sirály (L. minutus), a három ujju sirály (Rissa tridactyla), a nagy halászka (Sterna caspia), közönséges halászka (Sterna fluviatilis), apró halászka (Sterna minuta), angol halászka (Sterna anglica Mont.), fekete halászka (Hydrochelidon fissipes Gray.), szürke hasu halászka (H. Hybrida) és a fehér szárnyu halászka (H. leucoptera).

SIRÁLYOK

[ÁBRA] Tengeri sirály (larus marinus); Ezüstsirály (Larus argentatus)

Sirás

testi fájdalmak v. lelki indulatok folytán előálló könnyelválasztás (l. Könny). S. az esztetikában a tragikum külső hatása, a szánalom fiziologiai kifejezése. A S. nem gáncsolandó addig, mig a tragikus célnak megfelel és a csillapító félelemmel és istenfélő megriadással van összekötve. Mint öncél a tragikumot elrontja. Ezért pirongatja Aristoteles Euripidest, ki nagyon is a megríkatásra céloz. De a S. magában véve, ha érdemes tárgyaknak szól, megkönnyít és felemel. A fiziologiai hatás itt egyesül az erkölcsivel. A könnyek megkönnyítik, de meg is tisztítják a szivet.


Kezdőlap

˙