Siratás

Krisztus kínszenvedésének a keresztről levételt követő és sírba tételt megelőző jelente, melyben Mária, Anna, Magdolna, szt. János és más jámbor férfiak és nők siránkoznak Krisztus holtteste körül. E jelent egyik legkedveltebb tárgya a XV. és XVI. sz.-i olasz festészetnek. Legkiválóbbak Perugino és Andrea del Sarto e tárgyu festményei. De megragadó drámaiságánál, remek elrendezésénél fogva valamennyit felülmulja Fra Bartolommeo festménye. L. Pieta

Siratók

azok a nők, akik haláleset alkalmával a halottas háznál bizonyos dalokat énekelnek, melyekben az elhalt erényeit magasztalják és kimultát siratják. Lehetnek felbérelt nők, vagy az elhalt legközelebbi rokonságához tartozó női személyek. Magyar vidékeken csak itt-ott találhatók még a S., a szláv népeknél még ez nagyon elterjedt szokás. Erdélyben sok helyen siratót v. sirató-estét tartanak menyasszonyos házaknál, az esküvőt megelőző napon, néhol nagy lakoma, másutt fényes táncestély alakjában; ennek pendantja a vőlegény legénybúcsuja.

Siraz

Farzisztán persa tartomány fővárosa, az Iszpahanba vezető karavánúton, hegyektől környékezett termékeny fensíkon, 1550 m.-nyi magasban, 52 km.-nyire a régi Perszepolisz romjaitól, mintegy 35,000 lak., pamut-, selyem-, gyapjuszövéssel, bőrcserzéssel, arany-, ezüstáru- és főképen rózsaolajkésztéssel. Mivel a Persiát átszelő fő karavánúton fekszik, a kereskedelme élénk. 1893-ban 796,640 font sterling értékü árut importált, köztük legtöbb értéket képviseltek a pamutáruk (563,692 font), azután a cukor (112,246 font), továbbá tea, fémek és indigó. A kivitel cikkei: opium (221,538 font sterling), gyapjuáruk, nyers pamut, gyümölcsök és zöldség, összesen 438,818 font sterling értékben. S. ezenkivül szép asszonyairól, rózsaligeteiről s gránátalmakertjeiről ismeretes. S. legjobban virágzott a XIII. sz.-ban Hulagu mongol császár korában; a virágzásnak Timur vetett véget, aki a várost 1387. és 1392. foglalta el. Virágzása korában a persa tudománynak és költészetnek is székhelye volt. Itt születtek Hafiz és Szadi, kiknek sírjai a város közelében maig is láthatók.

Sírbatétel

Krisztus kínszenvedésének utolsó jelente, melyben a jámbor férfiak és asszonyok Krisztus holttestét sírba teszik. E jelenetet nagy tökéllyel ábrázolja Mantegna egyik rézmetszete, amelyet Ráfael is fölhasznált.

Sírbolt

boltozott üreg, melybe az elhunytat temetik. Tágabb értelemben magát a kisebb mauzoleumszerü épületet is S.-nak hivjuk.

Sírborostyán

bervény, szalakfű (szalagfű ?) vagy vad venyige (növ.), l. Boncs.

Sire

a Zambezinek 600 km. hosszu mellékfolyója angol Közép-Afrikában; mint 200 km. hosszu folyó Johnston (Maponda) erősségnél szakad ki a Nyassza-tó D-i végéből és csakhamar a meglehetősen eliszaposodott Malumbe-tavat, Matope és Katunga közt pedig a Murchison-vizeséseket alkotja; Csiromónál balról fölveszi a Sire-felföldön eredő Ruót és Samónál torkollik. A Murchison-vizesést kivéve, dec.-től májusig kisebb gőzösök járhatnak rajta.

Sire

l. Seigneur és Sir.

Siredon

(állat), l. Axolotl.

Síremlék

az elhunyt sírja fölé vagy emlékezetére állított emlék. A rómaiak igen szerették a nagy, monumentális S.-eket (Hadrian, Cecilia Metella S.-ei), melyeket különösen útjaik szélein emeltek. A keresztény korszakban a S.-ek a temetőkbe, templomokba húzódtak. Pompásakat épített az olasz és francia renaissance, valaminthogy manapság is Olasz- és Franciaországban emelik a legdíszesebb S.-eket (l. Temetés). - A sir- és S.-rongálás, mint vagyonrongálás büntetendő (btkv 420. §), büntetés: 3 évig terjedhető fogház és 50-1000 frtig terjedhető pénzbüntetés. L. még Emléktábla.


Kezdőlap

˙