Sisyrinchium

L. (növ., disznóorrj), a nősziromfélék virága, 50 faja Amerikában terem. A S. Bermundianum Tourn. (Iris S. L.) kedvelt kerti virág; virága lilakék, a torka sárga. Gumója a disznó orrjához hasonlít, a sertés szereti, de a nép is megeszi.

Si tacuisses, philosophus mansisses!

(lat.) a. m. ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna, azaz: nem árultad volna el tudatlanságodat. Boethius De consolatione philosophiae c. művéből.

Síter

kisközség Bihar vármegye szalárdi járásában, (1891) 1042 magyar lakossal.

Sitges

kikötőváros Barcelona spanyol tartományban a Morella DNy-i lábánál, vasút mellett, (1890) 3270 lak., a malváziaihoz hasonló bortermeléssel.

Sitis

(lat.) a. m. szomjuság.

Sitka

(Új-Arhangel), Alaszka (l. o.) É-amerikai territorium fővárosa, Baranov-sziget Ny-i partján, a S., vagyis Norfolk-szorosnál, mintegy 300 lak., kiknek száma a halászat évadjában 3000-re szaporodik föl; hittérítő-állomással. Közelében 1880. aranyat tartalmazó quarc-eret fedeztek föl.

Sitke

(Nagy-), kisközség Vas vármegye sárvári j.-ban, (1891) 1019 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Sitomir

(zsitomir, Žytomierz), az ugyanily nevü járás és Volhinia orosz kormányzóságnak, továbbá érsekségnek székhelye, a Teterev és Kamenka összefolyásánál, (1891) 69,785 lak., akik közül 24,062 izraelita; dohány-, szesz- s szappangyártással; nyilvános könyvtárral és muzeummal, színházzal és többféle iskolával.

Sit pro ratione voluntas

l. Hoc volo stb.

Sitta

(állat), l. Kurtakalapács.


Kezdőlap

˙