Sokal

az ugyanily nevü galiciai kerületi kapitányság székhelye, 55 km.-nyire Zolkiewtől, a Nyugati-Bug bal partján, vasút mellett, (1890) 8007 lak., vászonszövéssel, egy kolostorral, amelynek temploma a benne levő Mária-kép miatt búcsujáró hely, termékeny környékkel. 1519. itt a lengyelek a tatároktól vereséget szenvedtek.

Sokalakuság

(ásv.), l. Polimorfizmus.

Sokanyásak

(növ., polycarpicae a. m. sokgyümölcsüek), a kétsziküek forrtszirmuinak rendje. Virágjokban többnyire sok termő, illetőleg sok gyümölcs van, egy levélből alakul, egyrekeszü ritkán magános, gyakran egy-, némelykor többmagu. A virág ötöstagu, ritkán két- vagy háromtagu, a him sok, s a termővel együtt spirális helyzetü. A kehely gyakran szines, ilyenkor gyakrabban nincs szirom vagy mérfejtővé alakul (sisakvirág). A boglárkafélék, tündérrózsafélék, schizandreák, anonaceák, magnoliaceák, menispermaceák, sóskabokorfélék, szerecsendiófélék, calycanthaceák meg a babérfélék egyesítése.

Sokaság

bizonyos egymástól jól megkülönböztethető tárgyak összessége. A S.-ot alkotó tárgyakat, amelyek akár szemléletünk, akár pedig gondolkodásunk tárgyai lehetnek, a S. elemeinek nevezzük. S.-ot alkotnak p. a pozitiv egész számok, az összes egész számok, valamely vonal vagy felület pontjai stb. (L. Méret). Két S. equivalens, hogy ha elemeiket kölcsönösen ugy vonatkoztathatjuk egymásra, hogy az egyik minden elemének a másiknak egy-egy eleme feleljen meg. A pozitiv egész számok S.-ával equivalens S.-okat megszámlálható S.-nak nevezzük (l. o.). A S.-ok elmélete nagyobbrészt Cantor Györgytől származik, kinek e tárgyra vonatkozó régibb értekezései kivonatban az Acta Mathematica II. kötetében jelentek meg, legújabb a S.-okra vonatkozó értekezése pedig a Mathematische Annalen XLVI. kötetében.

Sokcevic

(ejtsd: sokcsevics) József, osztrák táborszernagy, szül. Vinkovcén 1811 márc. 7., megh. Bécsben 1896 nov. 16. A bécsujhelyi akadémiában képezték ki tisztnek, 1840. már őrnagy volt (akkor Nagy-Szebenben szolgált); 1846 a Máriássy-ezred parancsnoka lett és ezredével 1848. Velence ostromában tevékeny részt vett. 1859. tábornokká és egyúttal a Bánság katonai főparancsokává és kormányzójává tették. 1860. mint Fiume kormányzóját és horvát bánt Zágrábba helyezték át. A kiegyezés létrejötte után (1867) felmentéseért folyamadott és erre táborszernagyi ranggal nyugdíjazták (1868 ápr. 23). A vaskorona-rend és több magas rendjel tulajdonosa volt, szintugy több horvát város díszpolgára. Eszéken mellszobrot állítottak neki.

Sóképzők

l. Halogen.

Sokfalkások

(növ.), l. Polyadelphia.

Sokféle

l. Magyar Kurir.

Sokhimesek

(növ.), l. Polyandria.

Sokistenhivés

l. Politeizmus.


Kezdőlap

˙