Sokszorozó

áramsokszorozó, l. Galvanométer.

Sokszög

(polygon) alatt rendesen egy zárt törött vonalat értünk. A vonal egyenes részei a sokszög oldalai, két szomszédos oldal metszéspontját szögpontnak v. csúcsnak mondjuk.A csúcsok száma megegyezik az oldalokéva. Két szomszédos oldal által bezárt szöget belső szögnek, egy oldal és a vele szomszédosnak a közös csúcson túl való folytatása által bezárt szöget pedig külső szögnek mondjuk. Egy oldal két végpontját szomszédos csúcsoknak mondjuk. Két nem szomszédos csúcsot összekötő egyenest átlónak, átszögelőnek v. diagonálisnak nevezzük. A diagonálisok száma az n oldalu sokszögben [ÁBRA], p. a négyszögben [ÁBRA], az ötszögben 5. Ha a S. csúcsai egy síkban vannak, akkor azt sík-S.-nek mondjuk. A geometria elemeiben leginkább oly sík-S-ekkel szokás foglalkozni, melyek egy összefüggő síkrészt határolnak körül. Gyakran e síkrészt nevezik S.-nek, az azt határoló törött vonalat pedig a S. kerületének. Az oly S.-et, melyben az oldalak egyenlő hosszuak s a szögek is egyenlők egymással, szabályosnak mondjuk.

Ha egy n-oldalu S. oldalait mindkét értelemben minden határon túl meghosszabbítjuk, ugy azt az idomot nyerjük, melyet a projektiv geometriában egyszerü n-szögnek v. egyszerü n-oldalnak neveznek. Ha ezen alakzat minden csúcsa egy adott vonalon van, p. egy körön, ugy azt e vonalba beirt n-szögnek mondjuk; ha ellenben oldalai egy adott vonalat érintenek, akkor e vonal köré körülirt n-szögnek vagy körülirt n-oldalnak mondjuk. Ha egy síkban n pontot minden lehető módon párjával egyenesekkel összekötjük, akkor egy teljes n-szöget nyerünk. Az adott n pont teljes n-szögnek n szögpontja; az őket egymással összekötő [ÁBRA] egyenest pedig oldalaknak mondjuk. A teljes n-oldal ellenben egy síkban felvett n egyenesből s azoknak összes metszéspontjaiból áll.

Soktagu

l. Polinom.

Sol

római isten, l. Helios; mint égitest l. Nap.

Sol

a perui pénzegység = 100 centava = 5 frank. L. még Sou.

Sol.

latin természetrajzi nevek után Solander Dániel (1736-82) svéd természettudós és utazó nevének rövidítése. Megh. Londonban, mint a British Museum könyvtárosa.

Solamen miseris socios habuisse malorum

(lat.) a. m. vigasztalás a szerencsétlenekre, hogy társuk van bajaikban.

Solanaceae

(növ.), l. Burgonyafélék.

Solano

county California É.-amerikai államban, 2434 km2 területtel, 20,500 lak., Suisun City székhellyel.

Solano

(spany.), a sciroccóhoz hasonló délkeleti szél Spanyolországban.


Kezdőlap

˙