Solanum

Tourn. (növ.), l. Burgonya és Csucsorka. - S. racemosum, l. Alkörmös.

Solapur

város Bombay indobrit presidency ilyen nevü kerületében, Haidarabad határán, jelentékeny erőddel, a Bombayból Gadab és Bangular felé vezető vasút mellett, (1891) 61,915 lak., köztük 45,356 hindu és 14,562 mohammedán.

Solaris

(lat.) a. m. a Napra vonatkozó. - S. gép, napgép (l. o.). - S. kémia, a Nap kémiai alkatrészeinek vizsgálata spektrálanalizis segítségével. - S. nap a. m. napi nap. L. Nap (dies).

Solarium

(lat.), 1. valamely épületnek, különösen villának magasan fekvő szobája, melybe a nap legnagyobb részén át (főleg reggel és este) süt a nap; 2. napóra.

Soldanella

L. (növ.), l. Harangrojt.

Soldatesca

(ol., ejtsd: szoldateszka) a. m. katonaság, de lealacsonyító értelemben. A rakoncátlan, fegyelmezetlen katonaságot, mely különösen a középkorban és a 30 éves háboruban minden alkalmat felhasznált, hogy zsákmányt ejtsen és a lakosságot sanyargassa, nevezték igy el.

Soldau

város Königsberg porosz kerületben, 6 km.-nyire az orosz határtól, a Visztulába torkolló S. folyó és vasút mellett, (1890) 3680 lak., szénégetéssel, gabona- és sertéskereskedéssel; a német lovagrend 1306. épített erősségének romjaival. 1806. a franciák itt a porosz-orosz hadakon győzelmet vívtak ki.

Soldin

az ugyanily nevü járás székhelye, azelőtt Neumark fővárosa, a 7 km. hosszu és legfölebb 2 km. széles S.-i tó partján, ahol a Mietzel folyik ki belőle, vasút mellett, (1891) 6261 lak., halászattal, gazdasági gépgyártással. Az 1539-iki tűzvész után szabályosan újra épült város kiválóbb épületei a régi dóm, a csinos városház, amely előtt egy katonai emlék áll és a református templom. 1262. került a német lovagrend kezéből Brandenburg hatalmába.

Soldo

többese soldi, olasz rézpénz, a lira (l. o.) 1/20 része.

Solea

(állat), l. Félszegúszók.


Kezdőlap

˙