Solifugae

(állat), l. Rovarpókok.

Soligny-la-Trappe

(ejtsd: szolinyi la trapp), falu Orne francia départmentban, Normandiában, a Perchei-erdő Ny-i oldalán, vasút mellet, (1891) 976 lak., sajtkészítéssel. 4 km.-nyire ÉK. felé az Iton mellett, közel a forrásához van a La Trappe (vagy La Grande Trappe) nevü hires bencél-klastrom, 400 ha.-nyi birtokkal, amelyet a barátok maguk mívelnek meg.

Solihull

város Warwick (ettől 19 km.-nyire) angol grófságban, vasút mellett, (1891) 6150 lak., egy grammar-schoollal.

Soliloquium

(lat.) a. m. magánbeszéd, monolog (l. o.).

Solimena

Ferenc (l'abbate Ciccio), nápolyi festő, szül. Nocerában 1657 okt. 4., megh. Nápolyban 1747 ápr. 5. Mint Luca Giordano vetélytársa lépett fel, nagyon sok képet festett és Nápolyban igen látogatott festőiskolát alapított. 1723-28. Bécsben időzött és III. Károly és Szavójai Jenő herceg megbizásából számos művet alkotott. Művei közül említendők: egy Madonna és több mitologiai ábzárolat (Drezdában), Krisztus levétele a keresztről és Orithya elrablása (a bécsi udvari muzeumban).

Solimoes

l. Amazon folyó.

Solingen

az ugyanily nevü járás székhelye Düsseldorf porosz kerületben, a Wupper közelében, vasút mellett, az 1889. bekebelezett Dorp faluval együtt (1895) 40, 860 lak., jelentékeny vas- és acéliparral. Van összesen mintegy 40 nagyobb gyára, amelyek közül tizben közel 800 munkás kar- és tőrkészítéssel foglalkozik; az olló-, kés-, villakészítéssel 3000 munkás a gyárakban és ugyanannyi a házi iapr körében foglalkozik. Vas- és acélárukon kivül készít S. papirost, szappant, smirglit, szeszt és sört.

Solipoda

(állat), l. Egycsülküek.

Solipsismus

(a lat, solus a. m. egyedül és ipse a. m. maga szótól), az a tan, hogy valami egyes alany vagy én az egyetlen létező; a világ, beleértve a többi tudatos lényeket is, csakis ezen egyetlen létező én-nek képe. A S.-t a maga merevségében (mely minden valóságot az egyéni én-en kivül tagad), mint tant nem vallja semmiféle filozofia, de gondolatkörével éritnkezik ugy az ind brahma tana, mely a tárgyak és alanyok világát Brahma csalódásának, álomképének hiszi és a szemlélődőt Brahmával azonosítja, valamint a buddhizmus, mely a világ jelenségeit a szemlélődő alany csalódásának hiszi, végre Fichte János Gottlieb filozofiája, mely a tárgyak világát mint az alanynak, az énnek tételezését, produkcióját szemléli. A S. tanát legklasszikusabban adja elő Fichte, Die Bestimmung des Menschen címü művében. - Solipsisták, a jezsuiták (S. I.) gúnyos neve, ami azt jelenti, hogy ők csak magukra gondolnak. A Monarchia Solipsorum (Velence 1646) valószinüleg a magyar eredetü Inchoffer (l. o.) műve.

Solis

Virgilius, német rézmetsző és rajzoló, szül. Nürnbergben 1514., megh. u. o. 1562. Fa- és rézmetszeteit eleinte az u. n. kismesterek modorában készítette, de utóbb az olasz befolyás alá került, rajzai, metszetei mesterkéltekké és a mellett mind felületesebbé válnak. Több mint 600 rézmetszetének tárgyát nagyrészt az ókori mitológiából és történelemből vette.


Kezdőlap

˙