Sormetszet

l. Hexameter.

Soroche

(spany., ejtsd: szorocse), Agrentinában a hegyibetegség (l. o.) neve.

Sorok

A matematikában a számok valamely végtelen sorozatának az összeadás jelével való összekapcsolását végtelen sornak mondjuk. Az u1+u2+...+un+un+u1+... végtelen sor összege alatt azt a számot értjük, melyhez u1+u2+...+un (vagyis az első n tagnak összege) minden határon túl közeledik, ha n minden határon túl növekedik. L. Konvergencia, Fourier-féle sor, Hatványsor, Taylor sora, Haladvány, Harmonikus sor.

Soroksár

nagyközség Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye pesti alsó j.-ban, az elzárt soroksári Duna-ág mellett, (1891) 1366 házzal és 12,143 lak. (közte 4410 magyar, 7120 német, 160 tót). S. a török világ alatt elpusztult s csak 1724. kezdett mostani német lakosaival megtelepülni, amikor Grassalkovich Antal birta; települése kezdetben lassan ment, mert Grassalkovich birtokjogát sokan megtámadták. A XVIII. sz. közepe táján lett faluvá, Mária Terézia alatt vásárjogot kapott és mezővárossá lett. S. jelenleg igen csinos, szorgalmas és vagyonos község. Élénk közlekedésben áll Budapesttel, ahova tejet, vajat és konyhacikkeket szállít; ismeretes jó fekete kenyeréről. Van takarékpénztára, népbankja, vasúti állomása, posta- és táviróhivatala és postatakarékpénztára. S.-hoz tartoznak Erzsébetfalva és Kossuthfalva népes telepek, valamint a gubacsi puszta.

Sorompó

út elzárására való rúdalaku emeltyü, melyet hídátjáróknál, vámházaknál alkalmaznak. Hogy a vasúti vágányokon átvezető utakat a vonatközlekedés idejére el lehessen zárni, a vágány mindkét oldalán S.-kat állítanak fel. Ha a S.-t kezelő egyén magán az útátjárón vagy annak közelében várja a vonatot, a S. egy vizszintes irányban forgatható, keskeny átjárókon pedig egy az úton áttolható rúdból áll. Ha ellenben a S.-t kezelő őr állomása az átjárótól távolra esik, húzó S. alkalmazása válik szükségessé, melynek húzó készüléke az őrház mellett van, és mely drótvezeték segítségével onnan zárható és nyitható. Az őrállástól igen távol levő és onnan nem látható húzó S.-kat csengetési készülékekkel szokták ellátni, melyek előre jelzik a S. zárását az esetleg éppen áthaladó kocsiknak. A S.-k mellett a közönség útba igazítására rendszerint intő táblák (l. o.) is vannak felállítva.

Sorostély

(Schorsten, Sorostin), kisközség Alsó-Fehér vármegye balázsfalvi j.-ban, (1891) 1230 oláh, német és magyar lakossal.

Sorozás

l. Kiegészítő szolgálat.

Sorozathúzás

l. Kisorsolás.

Sorozatos kapcsolás

máskép egymás után való kapcsolás, l. Párhuzamos kapcsolás.

Sorozó bizottságok

l. Hadkiegészítési hatóságok.


Kezdőlap

˙