Spanyolbogár

a. m. kőrisbogár (l. o.).

Spanyol bor

Spanyolország mintegy 25 millió hl. bortermeléssel (1892) még mindig a legnagyobb bortermelő országok közé tartozik, noha a filloxera több mint 200,000 ha. szőllőt pusztított el. Legnevezetesebb S. a sherry (l. o., xeresi, jeresi) és a malaga-bor (l. o.). A szőllőmívelés az egyes kerületekben felette eltérő; részint olasz módra fákra futtatják a szőllőt, másutt ellenben a bakmetszés divatos minden karózás nélkül. A borkezelés jó pincék hiányában nagyon kezdetleges; a bort falazott ciszternákban tartják és gyakran cserépedényekben s bőrökben szállítják. A bort sokfelé gipszezni is szokták. A must egy részét sziruppá főzik s a könnyebb, silányabb borokból szeszt főznek, melyeket azután a borok szeszezésére használnak. Jó S.-ok még a paraxetesi, a negro rancio vörös, s általában a jobb S.-ok sherry-, malaga- vagy madeira-borokká feldolgozva jönnek kereskedésbe.

Spanyol boróka

(növ.), a Juniperus Oxycedrus L. még a nagyobb bogyós J. macrocarpa Sibth. et Sm. Kemény és ellenálló fájából faragták a régiek az istenek szobrait; ma fehér cédrusfa néven árulják. L. Cédrusboróka.

Spanyol bors

(növ.), l. Paprika.

Spanyolbőr

l. Illatos szerek.

Spanyol cédrusfa

(növ.), l. Cedrela.

Spanyol csizma

(ocrea Hispanica), kínzó eszköz. Legelébb a spanyol inquizició alkalmazta és innét vette nevét. Két darab srófon járó szorítófa közé teszik a vádlottnak egyik lábát. A vallató biró kérdést intéz a vádlotthoz s ha az nem vall, szoríttat egyet a S.-n. Ez néha annyira ment, hogy a lábszárcsontot összezúzva, deszkavékonyságnyira lapították a vádlott lábát. Nálunk is alkalmazták kínvallatásnál. 1687. a nápolyi Caraffa Antal gróf Eperjesen nagyrákai Feja Dániel volt kassai biró lábát zúzatta szék fahasábok között, melyek hézagaiba éket vetett. Feje a második ékelés után kínjában jóformán megőrült és bakója ugy csapatta el a fejét.

Spanyolfal

vagy olaszfal, mozgatható, fémből vagy fából aló állvány, szövet- v. szőnyeg-bevonatu védőfallal. Használata és előállítása nagyon különféle.

Spanyol fehér

l. Kréta.

Spanyolgallér

(betegség), l. Fimózis.


Kezdőlap

˙