Staffelstein

az ugyanily nevü járás székhelye a bajorországi felső frank kerületben, a Lauter és Majna összefolyása közelében, (1890) 1632 lak., gyümölcstermeléssel.

Stafford

(ejtsd: sztefford), 1. grófság Anglia középső részében, Warwick, Worcester, Shrop, Chester, Derby és Leicester közt, 3028 km2 ter., (1891) 1.083.273 lak. É-on és K-en a Pennin-lánc ágai takarják; az Axe Edge 536 s a Weaver Hills 352 m. magas. A ny-i rész sík, csakis az Edges nevü dombok teszik változatossá. Fő folyója a Trent, amelynek mellékvizei a Dove, a manyfold és Churnnel, a Sow a Penttel, a Blythe és Tame. Ezen kivül átszeli Grand Trunk-, a birmingham - liverpooli s a S.-worcesteri csatorna. Bányászati kincsekben S. igen gazdag; egy évben 13,5 millió t. szenet és 1,19 millió t. vasércet bányásztak; emezt főképen a D-i, amazt az É-i részében nyerik. Wednesbury a legnagyobb vasérctelep, Birch Hill, Hanlay Green, Longton a legjelentékenyebb szénbányák. 38,142 ha. gabonával van bevetve, 166,924 ha. állandó legelő és 14,029 ha. erdőség. Az iparos foglalkozás tekintetében Angliában a harmadik helyet foglalja el; a legfontosabb iparág a vasipar; Wolverhampton és Willenhall lakatokat, Dudley szegeket, Oldbury vagonokat, tipton gőzgépeket készít; fontos még az agyagipar. Burton-on-Trent kitünő sört gyárt. - 2. S., két county az É-amerikai Egyesült Államokban és pedig Kansasban (2050 km2 ter., 5700 lak., Saint-John székhellyel) és Virginiában (676 km2 ter., 7360 lak., Staffort Court House székhellyel). - 3. S., az ugyanily nevü angol grófság székhelye a Sow és vasút mellett, (1891) 20,270 lak., sör-, bőr-, cipő- és csizmagyártással. S. a Nagy Albert leánya Elfleda által alapított szász erősség körül épült; a festői fekvésü város legkiválóbb épületei a Saint Mary gót templom és a Saint Chad, amelyben még a normann építészet maradványai is láthatók, a grófság- és városház.

Stageira

l. Sztagira.

Stage manager

l. Rendező.

Stägemann

Frigyes Ágost, porosz államférfiu és iró, szül. Vierradenben 1763 nov. 7., megh. Berlinben 1840 dec. 17. Jogot végzett és azután pénzügyi, majd közigazgatási pályára lépett. Stein és Hardenberg nagyon megkedvelték és ez utóbbi a bécsi kongresszusra is magával vitte S.-t. Hazafias költeményeinek címe: Historische Erinnerungen in lyrischen Gedichten (Berlin 1828); ezeknek tárgya a német szabadságharc. Erinnerungen an Elisabet (1835); ezeket neje emlékének szentelte. Erinnerungen für edle Frauen (1846, 3. kiad. 1873) nejétől valók. V. ö. Briefe von S., Metternich, Heine u. Bettina von Arnim (Varnhagen Nachlass, Lipcse 1865).

Stagione

(ol., ejtsd: sztadsone) a. m. időszak (saison), melyben rendes operai előadások tartatnak. S. di Cartello, az az időszak, mikor csak nagy operák, látványos ballettek kerülnek szinre a legkiválóbb művészek közreműködésével szerződés szerint. A legfényesebb S. Olaszországban a farsangi. A S. elnevezés újabban már nemcsak az operai, hanem általában zenei előadások, a koncertek időszakára is alkalmaztatik.

Stagnálás

(lat.) a. m. megállás, pihenés, nyugalomban létel, eliszaposodás; stagnál, nyugszik, nem mozog.

Stagnelius

Erik János, svéd költő, szül. Velandban 1793 okt. 14., megh. Stockholmban 1823 ápr. 23. Londonban és Upsalában tanult s aztán a királyi kancelláriánál nyert alkalmazást. Művei: Wladimir ten ston (Stockholm 1817; a svéd akadémiától megkoszoruzott eposzt); Liljor i Savon (3 füz., u. o. 1821); drámák: Bacchantera; Vishur; Sigurd Ring és Martynerne. Összegyüjtött munkái (Samlade Skrifter) 1824. jelentek meg (új kiad. 2 köt., 1867-68).

Stagno

(ejtsd: sztanyo), Ston, város Sabbioncello (l. o.) dalmát félszigeten.

Stagnone

(ejtsd: sztanyone), Isole dello, Trapani olasz tartományhoz tartozó szigetcsoport Szicilia Ny-i partja mellett. A csoport tagjai: Isola grande, Sta Maria és San Pantaleo. Ez utóbbin láthatók a feniciaiaktól alapított s Kr. e. 397. I. Dionysius által lerombolt Motye városnak maradványai.


Kezdőlap

˙