Sütés

a húsnak olynemü elkészítése, amidőn a hús önmagában avagy zsírral, némi víz hozzáadásával vagy a nélkül hevíttetik s ez által élvezhetővé válik. A sült és főtt hús íze és táplálóértéke között lényeges különbség van. Míg ugyanis főzés által a földoldható tápláló anyagok a húsból többé-kevésbé kivonatnak s a levesbe mennek át, addig a víz nélküli S.-nél a hevítés folytán a húsdarab külső rétegében, a beható hőfok magasságával arányos vastagságban a fehérje megalszik és megakadályozza az izomnedv kiszivárgását. A húsban tehát ilyenkor az összes anyagok benmaradnak, sőt a S. közben az izomnedvből bizonyos új anyagok is keletkeznek, melyek az ízletességet még fokozzák. (L. Hús, IX. köt. 492. old.) L. még Főzés és Kenyér.

Sütő

l. Pék.

Sütőtök

az úri tök (Cucurbita maxima duch.); húsa sütés utján jóízü. Hazánkban tengeri közt termelik s a köznép kedvelt csemegéje.

Süttő

nagyközség Esztergom vármegye esztergomi j.-ban, a Duna mellett, (1891) 2117 német és magyar lak.; van gőzhajó- és vasúti állomása, posta- és táviróhivatala és postatakarékpénztára. A Gerece-hegységben kitünő vörösmárványbányái vannak. jó bor is terem itt.

Süttör

kisközség Sopron vármegye kapuvári j.-ban, (1891) 1272 magyar lakossal.

Süveg

l. Föveg, Frigiai süveg és Magyar viselet.

Süvegboltozat

l. Boltozat.

Süvegcukor

l. Cukor (IV. köt. 802. old.).

Süvegfa

favázas szerkezetekben a szárfákat fölül összekötő vizszintes gerenda. L. Favázas fal és Koszorufa. - S. v. süveggerenda, a hídépítészetben fa-oszlopsor v. cölöpsor összefoglalásárra a sor tetején vizszintesen (esetleg menetelesen) végig fektetett, s az egyes oszlopok vagy cölöpökra rácsapolt gerenda.

Süveggomba

(Helvella L., fülegomba v. fülgomba a Balaton mellékén, redőgomba, hibásan: redőcsög), a tányérgombák (Discomycetes) családjának tagja; köpcös lábát ráncos, hullámzóan gödrös, hártyás kalapja, a süveg födi. A hártya nyolc-spóráju tömlőkből és parafizisekből sűrüen rakódott egybe. A bodros S. (H. crispa Fr.) 2-10 cm. magas; üveges lába fehér, süvege fehér, sárga, ritkán világosbarna. Nyirkos erdeinkben tavasszal és ősszel jelenik meg; ehető. A viaszos S. (H. esculenta Pers.) lába ifjan selymes, később áttetszően viaszos; süvege helyenkint mintha lefolyna; szine sötétbarna. Nedves fenyvesek homokjában kikeletkor terem. Csak megmosva ehető, sőt felséges; megmosatlan pedig mérges. A mérges S. (H. suspecta Krombh.) már szennyesen hússzinü v. barna lábáról ismerhető meg.


Kezdőlap

˙