Symmelia

l. Torz.

Symmer

Róbert, angol fizikus, születési éve, valamint helye is ismeretlen; életéről általán keveset tudunk. 1753 óta a Royal Society tagja volt és 1763 jun. 19. halt meg. Tudományos működése az elektromosságról szóló tan terére esik. Munkái közül a következő címüeket említjük: Of the electricity of the human body stb.; Of the electricity of black and white silk; Of the electrical cohesion; Of two distinct powers in electricity (Phil. Tans. 1759). Tőle való a S.-féle hipotézis (l. o.).

Symmer-féle hipotézis

az elektromosság lényegét megmagyarázni törekvő elmélet, melyet Symmer állított fel. Ez a hipotézis a Franklintól hirdetett unitárius elmélettel ellentétben dualisztikus módon igyekszik az elektromosság tüneményeit megmagyarázni. A S. szerint két elektromos folyadék van és ezek neutralizálása hozza létre a normális állapotot; egynemü elektromos folyadékok taszítják, különnemüek pedig vonzzák egymást. Az elektromozás csak a két folyadék szétválasztása.

Sympathia

l. Rokonszenv és Idiopátia. - Sympathicus nervus, l. Együttérző idegrendszer. Egyéb összetételeit l. Szimpatikus...

Sympetalus

(növ.), l. Forrtszirmu.

Symphoricarpus

Adans. (növ.), l. Gyöngybogyó.

Symphysia

l. Ikerképződés.

Symphytum

Tourn. (növ.), l. Nadálytő.

Sympiezometer

l. Összenyomhatóság és Szimpiezométer.

Symplocos

L. (növ.), a storaxfélék fája. A S. tinctoria L. carolinai; édes ízü leveleivel a gyapjut meg a selymet szép sárgára festik. Fáját sweet wood néven értékesítik. A S. Alstonia Her. (Alstonia theaeformis L.) Kolumbiának és Új-Granadának télizöld fája. Leveléből főzik a santaféi teát. Hazájában a khinai tea helyett isszák és az emésztést elősegítő szernek tartják.


Kezdőlap

˙