Szájörv

(növ.), l. Mohák és Peristomium.

Szájpad

l. Száj.

Szájpadképzés

(uranoplastica), az a sebészeti operáció, mellyel a szájpadhasadék elzáratik (l. Farkastorok). A szájpad hasadékának szélein levő csonthártyából készített lebenyek elcsusztatás által a hasadék fölé helyeztetvén, itt varratokkal egyesíttetnek. Ha ezen lebenyek gyors odanövesztése sikerül, akkor idővel ezen csonthártyalebenyek csontosodása által a farkastorok teljesen elzáródik. Az operáció fájdalmas és sok időt vesz igénybe, de utána is a beteg magatartása nagy befolyással van az operáció sikerére. Ezért nem szokás a Sz.-t a csecsemőkorban végezni, hanem később (10-12 éves korban), midőn a gyermek értelmisége már fejlettebb s igy nyugodtabb viselkedésre számíthatunk.

Szájpárkány

(állat), a csigaház nyilásának pereme, amelyen külső és belső ajkat különböztetnek meg.

Szájpenész

l. Soor.

Szájperem

(állat), a csillangókoszorus ázalékállatkák homlokát körülövező az a csillangókoszoru, mely legtöbbször csigaszerü csavarodással a szájüreghez vezet. De igy nevezik általában az összes csillangós ázalékállatkák szájnyilását határoló csillangók csoportját.

Szájrészek

l. Száj.

Szajtli

(a német Seidelből), ezelőtt folyadékmérték, az itce fele = 0,354 lit.

Szájvas

állatorvosi műszer, melynek segélyével az állatok száját annak megvizsgálása vagy abban végzendő operáció céljából szét lehet feszíteni és nyitott helyzetben megtartani. Sokféle szerkezetü Sz. ismeretes, leginkább alkalmasak azonban azok, melyek a szájban kevés helyet foglalnak el és egyszerü szerkezetüknél fogva könnyen tisztogathatók.

Szájviz

l. Fogak (VII. köt. 297. old.).


Kezdőlap

˙