Szalmadarázs

v. gabonadarázs (állat), l. Fadarazsak.

Szalmafonás

leginkább házi, illetve népipari foglalkozás, melyet külföldön nagyban űznek. Nálunk a Sz. nem oly rendszeres, fejlett, mint külföldön és különösen Olaszországban és Svájcban, ahol külön gabonafajokat termesztenek csask a fonásra alkalmas szalmáért. E tekintetben nálunk is történtek kisérletek, amelyek azonban még nem vezettek a kivánt eredményre. L. még Házi ipar és Szalmaáruk.

Szalmafödél

a gyulékony fedélhéjak neméhez tartozik; a legolcsóbb és legyegyszerübb tetőfedés, mely azonban tűzveszélyessége miatt még a falukról is mindinkább kiszorul. Szalmafedést csak meredek tetőre (tetőhajlás legalább 50°) csinálnak, még pedig zsúpból, minek következtében azt zsúptetőnek is hivják. Szarutávolság 1,50 m., a lécek 30-40 cm. távolban. A födelezés vastagsága 30-45 cm. Ugyancsak igy készül a nádtető is, csakhogy zsúpkévék helyett nádkévékből. Mindkét födelezés neme a padlásürt igen jól megóvja a külső hőváltozásoktól.

Szalmahangszer

v. szalmaharmonika, e század első felében meglehetősen elterjedt primitiv hangszer. Hosszukás négyszögletü kiszárított vékony fenyőfalemezek skálaszerüen hangolva száraz szalmaaljra voltak fektetve 3-4 nyolcad terjedelemmel s kromatikus sorrendben, melyek szintén száraz fából készült verővel hozattak hangzásba, mint a cimbalomnál. A Sz. inkább csak mint kuriozum tartotta fenn magát egy ideig.

Szalmahas

lovak tágult hasa, sok cellulózát tartalmazó és azért kevéssé emészthető takarmány, főleg sok szalma etetése következtében. L. Szalma.

Szalmakazalozó

l. Kazalozó.

Szalmakötél

mezőgazdasági célokra, öntödékben magképzésre, továbbá mint rossz melegvezető gézvezető csövek burkolására nagy mennyiségben használatos. Ily nagy mennyiségben való előállítására szolgál a Sz.-fonó gép. A nyersanyag, szalma v. széna, kissé megnedvesítve kettős etetővályuból vezető hengerek közé jut, hol kevés hamis sodrást kap. Az igy nyert két hamis sodratu szalag kettős tölcsérszerü csövön át gyorsan forgó üreges tengelybe vezettetik, melynek oldalnyilásán összesodorva jön ki. A tovaszállító hengerek egy szárnyra vannak erősítve és a szárnnyal együtt forognak az üreges tengely körül. Az elkészült Sz. a motollára vezettetik, melyet egy rövid szíj szintén forgásban tart (l. az ábrát).

[ÁBRA] Szalmakötélfonó gép.

Szalmakötés

kétfonalas vászonkötés, l. Alapkötés.

Szalmaözvegy

(ang. grass-widow a. m. fűözvegy), a párjától egy időre elhagyott hitves.

Szalmapapiros

szalmából papirost két mód szerint készítenek. Az egyik eljárás szerint magasabb nyomás alatt maró nátronlúgban főzik a szalmát, a másik szerint pedig légköri nyomás alatt mésztejben. Az előbbi tiszta sejtanyagot - cellulózát - eredményez, az utóbbi pedig csak annyira lágyítja a szalmát, hogy szétfoszlatóvá váljon. Ily anyagból készült papirost Sz.-nak, a lúgos anyagból készültet pedig szalmacellulózának nevezik.


Kezdőlap

˙