Szamártövis

(növ.), különféle szúrós növény neve, mely legfeljebb csak szamártakarmány lehet. L. Gerlicetövis, Ördögszekér és Szerbtövis.

Szamárünnep

l. Miszteriumok.

Szamavéda

l. Szanszkrit nyelv és irodalom.

Számbabonák

l. Szám.

Szambak

(növ.), l. Jazmin.

Szambaki

(Çamba-qui, a tupi v. guarani nyelvben a. m. «szemétrakás»), kagylóházak, továbbá hal- és emlősállat-maradékok felhalmozódása, amelyek gyakran fordulnak elő a Santa Catharina, Parana, Sao Paulo és Rio Grando do Sul braziliai államok tengerpartján. Ellentétben a dán kjökkenmöddingekkel (l. Konyhahulladékok) és az amerikai Shell-Mounds halmokkal, a Sz.-k határozott rétegezést mutatnak. A kagylóházak rétegei után következnek homok- és termőföldrétegek és azután halcsontocskákkal vegyes kagylóházrétegek, amelyekben más szerves maradékok is találhatók. Szén, u. m. faszén és csontszén az összes rétegekben fordulnak elő. Emlősök és madarak maradékai ritkán találhatók; emberi csontvázak azonban minden nagy Sz.-ban, de többnyire rosszul fentartva, továbbá kőeszközök is. Érdekesek a serpenyőszerü mélyedéssel ellátott gránitdarabok, melyeket Steinen Károly a Sz.-k közelében a tengerparton talált. Ugy látszik, hogy ezek gabonaőrlésre szolgáltak. V. ö. Steinen Károly, Sambaki-Untersuchungen in der Provinz Santa Catharina (Verhandlungen der Berliner Anthropologischen Gesellschaft, az 1886 jul. 16-án tartott ülésből).

Szambava

(Szumbava), a Szunda-szigetek legkisebbike Lombok, Komodo és Flores közt; az elsőtől az allaszi, a másik kettőtől a szapii szoros választja el, 13,980 km2 ter., mintegy 150,000 mohammedánus maláju lak. A tercier-korszakban képződött szigeten vulkánok találhatók. A 2760 m. magas Tambora vulkánnak 1815 áprilisi kitörése egyike volt a legpusztítóbbaknak. Földje termékeny; rizs, pamut, dohány és szandálfa a fő termékek. Sz. Celebesz németalföldi residentiehez tartozik. A kis benszülött fejedelemségek urai a németalföldi kormánynak vagy hűbéresei vagy szövetségesei. A Ny-i parton Allasz, az É-in Sz., Szangar és Reina a legnagyobb helységek. A Sz.-i öböl mélyen benyulik a sziget É-i részébe.

Számbeli

l. Numerikus.

Szambezi

afrikai folyó, l. Zambezi.

Számburszarvas

(Cervus Aristotelis Cuv.), agancsa háromágu, középág nélkül; orrfödője és felső ajka közt szőrcsík nincs; könnygödrei láthatók; szine sötét feketés-barna; füleinek belső szegélyén fehér szőrpamat emelkedik, nyakának szőrözete sörényformán hosszabbodott, farka lombos, feketés. Hazája Kelet-India.


Kezdőlap

˙