Szárnyas egér

a. m. denevér, l. Denevérek.

Szárnyas oltár

l. Oltár és Predella.

Szárnyas orsó

l. Fonás.

Szárnyas sisak

vaslemezekből készült, szárnyakkal díszített sisakok. A szárnyak a sisak két oldalához voltak forrasztva. Különösen a lengyelek viseltek ilyen sisakokat a XVI. és XVII. században. Sobieski lovasainak is ilyen sisakjuk volt, miért is «szárnyas lovasoknak» (Jazda skrzydlata) nevezték őket.

Szárnyas vad

a vadászok nyelvén az ehető húsu repülő vadak, mint a fogoly, fácán, szalonka, fürj stb.

Szárnyas varsa

hálóból kötött, abroncskeretü eszköz, mely két oldalt sima hálóból álló szárnyakkal és belsejében viszont vöcsökkel bir, hogy a betévedt hal ki ne találjon; rendszerint három karó között feszítik ki, melyek közül egy-egy a szárnyak végén, egy pedig a faron alkalmaztatik.

Szárnyfal

l. Hídfő.

Szárnyfedő

(elytra), a rovarok mellső szárnya, ha egészen el van kitinesedve és kemény. Különösen a bogaraknál (l. o.) van jól kifejlődve.

Szárnylábuak

(állat, Pteropoda), a lágytestüek állatkörének egyik osztálya. Testük rendesen jelentéktelen nagyságu, majd megnyult, majd megrövidült, majd egyenes, majd pörgén csavart csigaforma. A csupasztestü fajok fejesek, a többieknek feje nem különült el élesen. Lábuk középrésze gyengén fejlett, míg oldalrészei szárnyforma nyujtványokká nőttek ki és evezésre szolgálnak. Ezek után nyerték nevüket is. Házuk általában csak fiatal korukban van, egy részük teljesen kifejletlen házatlanok, csupasztestüek. A ház falazata rendesen igen vékony, törékeny, leggyakrabban szarunemü, ritkábban meszes. Egyeseknek födőjük is van. Szájnyilásuk körül tapogatóforma képletek emelkednek. A csigaházasoknak idegdúcai egymáshoz nagy mértékben közeledtek s a garat két oldalán feküsznek, a csupaszokéi egymástól eltávolodtak. Valamennyien tengeriek s nagy csapatokban a nyilt tükrön tartózkodnak. Nappal a mélyebb vizrétegekbe bocsátkoznak, éjjelre azonban a felületre emelkednek. Ragadozók s kisebb állatokat, főleg rákocskákat fogyasztanak. Kihalt példányaikat a harmadkori képletekből ismerik. Ez idő szerint 100 élő s 225 kihalt fajt irtak le. Két rendre osztják, nevezetesen Gymnosomata v. csupasztestüek, melyeknek csigaházszerü testburkuk nincs és Thecosomata v. födött testüek, melyek csigaházakat hordoznak.

Szárnysegéd

l. Segédtiszt.


Kezdőlap

˙