Szavójai káposzta

(növ.), l. Káposzta.

Szavolaksz

(helyesebben Sawo), Kareliától K-re és D-re fekvő vidék, amelynek D-i része St. Michel, É-i része pedig Kuopio länhez tartozik.

Szavu

(Szava), Timor németalföldi, hátsóindiai residentiehez tartozó szigetcsoport, tagjai: Nagy-Sz., Benjoar és Hokki; termékei: rizs, cukor, indigó, dohány stb. Lakóinak száma mintegy 16,000, akik közül 13,000 Nagy-Sz.-n lakik.

Száz

100, számrendszerünk alapszámának, t. i. tiznek, második hatványa.

Század

száz évből álló időköz. - A katonaságnál a csapattestek a szakszerü kiképzésnek foganatosítása, az összes belső és külső szolgálati ügyvitelnek részletes igazgatása, különösen pedig a harcban való részletes és közvetlen vezetés céljából kisebb egységekre tagozódnak, amelyek az illető csapattest alosztályait alkotják; ezen alosztályok valamennyi csapatnemnél, a tábori tüzérség kivételéve, Sz.-nak (Compagnie, lovasságnál Escadron) neveztetnek. Ezen alosztályok parancsnokai rendszerint századosok, kivételesen alantos tisztek. A gyalog- és vadász-Sz.-ok békelétszáma 95, hadi létszáam 236, illetve 240 ember; a lovas-Sz.-nak 150 embere van.

Századiskolák

az egyes századoknál a legénység oktatása legfontosabb kötelességeiről. A tehetséges legénység, altisztekké nevelése céljából, elkülönítve nyer oktatást az u. n. altisztképző iskolákban.

Századok

a Magyar történelmi társulat (l. o.) közlönye, megjelenik 1867 juliustól minden hónap 15-én (a szünidőt aug. és szept. kivéve). Szerkesztette 1875 juliusig Thaly Kálmán és azontúl a mai napig szerkeszti Szilágyi Sándor.

Százados

l. Kapitány.

Századoszlop

A században a szakaszok vagy zárkózottan egymás mellett (fejlődött vonal) vagy az elül levő szakasz első sorától a közvetlen mögötte álló szakasz első soráig számítandó 6 lépés távközre párhuzamosan egymás mögött (oszlop) állanak. A század gyülekezése elvileg oszlopban történik.

Századunk

1. politikai, tudományos és művészeti folyóirat, a Hirnök politikai lapnak társlapja, mely Balásfalvi Orosz József szerkesztése alatt 1833-tól 1845 jun. 30-ig hetenkint kétszer jelent meg 4-rét félíven Pozsonyban és a főlap tárcáját pótolta. - 2. Sz., politikai napilap, az egyenlőségi kör közlönye, lapvezér volt Klapka György; szerkesztette 1868 jan. 1-től Urváry Lajos; kiadta Wodianer F.; laptulajdonos volt előbb az egyenlőségi kör, 1868 dec. 15-től a Sz. társasága. Megjelent hetenkint hatszor nagy ívrétben 1869 nov. 30-ig, mikor a Pesti Naplóval egyesült.


Kezdőlap

˙