Száz nap

l. Cent-jours.

Százrétü aszály

a keleti marhavész (l. Marhavész) elavult elnevezése azon alapon, hogy a beteg szarvasmarhában a százrétü gyomor sok beszáradt takarmányt tartalmaz, mely lelet azonban már hevenylázas betegségeknél is előfordul és a marhavészre egyáltalában nem jellemző.

Százrétü gyomor

l. Gyomor és Kérődzés.

Százszorszép

(növ., Bellis L., rukerc Diószegiéknél, pere Baranyában), sugaras-fészkes virágu csinos fű (l. az ábrát), 8-9 faja (hazánkban 2) mind a két földségnek É-i részein terem. A B. perennis L. (kis nadályfű) kissé érdes, fogas, lapátforma tőlevelei közül magános fészkü virágszálat bocsát, virágsugara fehér, a kertié piros; a fészek közepe sárga. Füves mezőn, erdei réten fel a havasi kinyhóig gyakori többnyáréltü füvecske, tavasztól kezdve késő őszig virít, kertben teljesedik. Virágágyba vagy szegélyzőnek alkalmas.

[ÁBRA] Százszorszép.

Száz testőr

l. Cent-gardes.

Szczawnica

(ejtsd: scsavnica), fürdő Neumarkt galiciai kerületi kapitányságban, a Kárpátok É-i lejtőjén, (1890) 2896 lak., hét ásványvizforrással, amelyeknek vizét mell-, máj- és vesebajok ellen használják és szét is küldik (évenként 100,000 palackot).

Szczerbovszki

(ejtsd: scser-) Szaniszló Ágost, a székesfővárosi tűzoltóság főparancsnoka, szül. Czernowitzban 1851. Atyja mint állami tisztviselő 1855. hazánkba áthelyeztetvén, iskoláit Pápán, illetve Budapesten végezte, mire az egyetem orvosi szakosztályába iratkozott be. Időközben 1870. egyúttal az önkéntes tűzoltó-egyesületnek is tagja lett, ahol buzgó közreműködése folytán Széchenyi gróf segédtisztje volt, majd mászószakaszparancsnoki rangot nyert. 1876. Széchenyi gróffal Konstantinápolyba ment a török főváros tűzoltóságát szervezni, de ugyanezen év nov. a fővárosi hivatásos tűzoltóság segédtisztjévé választatván, újból Budapestre jött. Részt vett a boszniai okkupációban. 1885-ben helyettes tűzfelügyelővé, majd főparancnsokká neveztetett ki. Ezen időre esik a fővárosi hivatásos tűzoltóság folytonos fejlődése, 3 új kerületi tűzőrség felállítása, a szinházak tűzbiztonságának fokozása, a tűzjelző táviró kiterjesztése, a gőzmalmi tűzoltóságok rendszeres kiképzése, mely tűzbiztonsági intézkedések mind az ő nevéhez fűződnek. Az 1885. és 1896-iki kiállítások tűzbiztonsági berendezése is az ő szakértelmét dicséri. A török II. osztályu Medsidje tulajdonosa, az angol országos tűzoltó-szövetség tiszteletbeli tagja.

Szebacinsav

(CH2)8(COOH)2=C10H18O4. Kétbázisu széntartalmu sav, mely a sztearinsavnak, olajsavnak, cetfaggyunak, ricinusolajnak stb. oxidációjakor képződik. Hosszu, fénylő fehér tűkből és lemezkékből álló kristályos test; op. 133°; 50 sr. forró vizben, ugyszintén alkoholban v. éterben könnyen feloldódik.

Szebasztin

robbanószer, melyet Beckamn 1872. Svédországban talált fel. A Sz. a dinamithoz tartozik s lényegében nitroglicerin, nitrált fürészpor és sók keveréke.

Szebasztokrator

(gör.), bizánci cím magas méltóság jelölésére; Alexios Komnenos császár (1080-1118) trónra léptekor Izsák nevü testvérét ruházta fel vele. Későbbi korban ugyan egyszerre többen is kapták ezt a címet, de az ileltők a királyi családhoz tartoztak.


Kezdőlap

˙