Székesi

P. Mihály, nyomdász, 1684. állította fel keresdi (l. o.) nyomdáját, mely három évi működés után meg is szünt. E műhelynek csakis kisebb termékeit ismerjük, melyek mindegyike - talán éppen kis terjedelménél fogva - családi nyomdászati ritkaságnak tekintendő. E füzetes nyomtatványok közül felemlítendők: Medgyesi Pál Lelki A. Be. Ce.-je (1684); Kalp Márton, Positiones Teologica (1685) és Tutius György, Epigrammatum Catonis Christiani Liber Quatuor (1686).

Székes káptalan

l. Káptalan.

Székesút

kisközség Temes vármegye újaradi j.-ban, (1891) 2746 oláh és német lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Székfal

az a fal, mely a fedélszerkezetet (l. o.), a fedélszéket hordja.

Székfelszerelés

a szövőgép és szövőszék ama részei, amelyek a láncfonalak mozgatásához, illetőleg a szádképzéshez szükségesek. Ilyen a nyüst s lábító, a nyüstemelő szerkezetek s gépek és a jacquardgép zsinegrendszerével együtt.

Székfolt

(állat), a madártojás sárgáján levő folt, l. Kakashágás.

Székfű

(növ.), a. m. szíkfű (l. o.).

Székhólyag

az állati petének az a része, melybe az embrio kifejlődése után a peteszék maradványa meghúzódik. Majd az embrio testében fekszik, majd pedig azon kivül s ez utóbbi esetben egy kocsány segélyével függ össze az embrio bélcsatornájával. Az embrio és a Sz. különbözőleg függhetnek össze; majd az előbbi szájvégén (sepia), majd a hasoldalán. A Sz. tartalma legtöbb a cápáknál, csúszómászóknál és madaraknál, a többi halaknál, kétéltüeknél és emlősöknél kevés. A Sz. falazatában véredények vannak; az eleventszülő cápáknál fölületén véredényes, üreges kinövések jelentkeznek s ezek a méh falazatával összeköttetésbe lépnek; minek következtében a méhlepény egy neme képződik. Tartalma rendesen az embrio testének fölépítésére szolgál s lassanként megkevesbedik, mig végre vagy egészen az embrio testébe kerül (cápa), vagy pedig a születéskor a peteburokkal levettetik. Az emlősöknél az embrio táplálására szolgáló semmi anyagot sem tartalmaz s igy jelentéktelen.

Széki apátság

ugyanegy a cikádorival (l. o.). Székinek különösen 1410 után nevezték, azóta, hogy a cisztercita-rend elvesztette s a Benedek-rendüek kezére került. 1460. Döbrentey Tamás nyitrai püspök kapta meg javait mint kormányzó. V. ö. Békefi, A cikádori apátság története.

Széki csér

(állat), L. Lilefélék.


Kezdőlap

˙