Szkiatósz

Eubea nomosz Skopelosz nevü eparchiájához tartozó görög sziget az Egei-tengerben, azon tengerszoros ÉK-i oldalán, amely É-i Eubea és Magnezia-félsziget közt van, 62 km2 területtel, (1889) 2804 lak. Legnagyobb emelkedése 438 m. Fő kereseti forrás a halászat és bortermelés.

Szkicó

kisközség Bars vármegye aranyosmaróti j.-ban, (1891) 853 tót és magyar lak., Zamaróczy László üveggyárával, mely évenkint 4000 schock ablaküveget és 14,000 schock fúvott üveget állít elő. Odescalchy Arhur hercegnek itt kastélya van.

Szkífosz

(Scyphus), keskeny talpu széles ivócsésze, melynek a szélén két függélyes vagy vizszintes füle van; Herakles kelyhe.

[ÁBRA] Szkífosz.

Szkillaion

(Scyllaeum), ókori város Bruttiumban, melynek helyén most Scilla (l. o.) van.

Szkio

sziget, a. m. Kiosz (l. o.).

Szkioptikon

l. Bűvös lámpa.

Szkipetárok

az albánok benszülött neve.

Szkirek

(skyrek), germán eredetü néptörzs, mely a népvándorlás előtt a gót népszövetséghez tartozott s a Fekete-tenger környékén tanyázott; később a hunnok alattvalói lettek és 408. a keletrómai birodalomba történt becsapás alkalmával Anthemius által majdnem egészen tönkre verettek. Maradványaik részt vettek a hunnok alatt 451. a catalaunumi harcban s Attila halála után a Közép-Duna mentében telepedvén meg, 482. segítségére voltak Odovakernek a rugiak birodalmának megsemmisítésében. Ezen idő után nyomuk elvész a történelemben.

Szkiroforia

Athena istennő tiszteletére tartott ünnep, melynek napja Szkiroforion havának 12-ére esett. Az ünnepnek szinhelye Athén városa volt, nevét pedig onnan vette, mert a körmenetben, mely az akropoliszról Eleuzisz vidékére (Szkiron helységig) vonult, a jelenlevő papok és papnők nagy fehér ernyő (szkiron) alatt vettek részt. Jelképe volt ez a nyári hőség ellen való védekezésnek, melynek sikeres voltáért az istenasszonyhoz fohászkodtak.

Szkírosz

(Skyros), már az ókorban nevezetes görög sziget, a Sporádok északi csoportjának tagja az Egei-tengerben, keletre Eubeától. Hasonnevü fővárosával egyetemben már az Achilleusról és Theseusról szóló mitoszokban is előfordul; a történeti korban sziklásnak és temréketlennek tartották, ellenben dicsérték szép tarka márványát és hires kecskefajtáit. Eleinte pelaszgok és károk laktak rajta, azután a kalózkodó dolopok, míg kr. e. 469. az athéniek hatalmába került. Ez idő szerint Görögországnak Eubeáról elnvezett nomoszához tartozik, lakosainak száma 3247.


Kezdőlap

˙