Szolga

l. Cseléd és Szolgálati viszony.

Szolgabiró

hazánkban ősrégi közigazgatási tisztviselő, aki birótársával, az esküdttel együtt az u. n. Judliumot (a. m. judex v. judicium nobiliumot) képezte. Az 1886. XXI. t.-c.-ben szabályzott törvényhatósági szervezet szerint vannak főszolgabirák és alszolgabirák vagy egyszerüen szolgabirák. L. Főszolgabiró.

Szolgafa

karó, melyre a halász főzéskor a bográcsot akasztja, néha fahorog, melyen egy láncnál fogva függ a bogrács a tűz fölött.

Szolgálat

l. Államszolgálat.

Szolgálatba állítani

(hajózás) a. m. a hajót a szükésges hajófelszerelési anyagszerekkel és legénységgel ellátni, röviden mondva felszerelni, melynek befejezte után útra kelhet. Hadi hajók szolgálatba állítása bizonyos ünnepélyességek mellett megy végbe. L. Felszerelési szemle.

Szolgálati idő

katonai. Általában az állományba vétel napjával kezdődik. Állományba vétel alatt a besorozottaknak a hadsereg (hadi tengerészet), illetőleg a honvédség kötelékébe való felvételét értjük. A Sz. minden szolgálatkötelezettségi viszonyban - az állományba vétel napjára való tekintet nélkül - azon év dec. 31-én végződik, amelyben az illető szolgálati kötelezettség letelt. L. Szolgálati kötelezettség.

Szolgálati kegydíj

l. Személyi pótdíj.

Szolgálati kor

katonai, egy és ugyanazon minőségben teljesített több szolgálati idő, amely bizonyos kedvezményekre jogosít.

Szolgálati kötelezettség

A védtörvények a Sz.-et 12, a népfölkelő kötelezettséget pedig (a Sz. beszámításával) 24 évre állapították meg. A Sz. csak a fegyveres erő kötelékébe felavatott egyénekre hárul, ennélfogva a felavatással lép fel és tart: 1. a cs. és kir. közös hadseregben: a) 3 évig a sorhadban; b) 7 évig a tartalékban; továbbá c) 10 évig a póttartalékban az abba közvetlenül besorozattakra nézve. 2. A hadi tengerészetben: a) 4 évig a sorhadban; b) 5 évig a tartalékban; c) 3 évig a tengervédben. 3. A honvédségben, illetőleg annak póttartalékában: a) 2 évig azokra nézve, kik közös hadseregbeli Sz.-ük betöltése után helyeztetnek át a honvédséghez; b) 12 évig a honvédséghez közvetlenül felavatottakra nézve. A honvédséghez felavatott egyének tényleges Sz.-e 2 évre terjed.

Szolgálati lépcső

nagyobb házakban kisebb, rendszerint csigalépcső, mely a szolgaszemélyzetnek szolgál közlekedésül.


Kezdőlap

˙