Tengeri zsákmány

l. Kalózság és Háboru.

Tengerjog

l. Tengeri jog.

Tengerképes

a hajó akkor, ha olyképen van építve, javítva és felszerelve, hogy szakemberk véleménye szerint a szándékolt utat megteheti, a viharnak, hullámcsapásoknak ellenállani képes; ellenkező esetben tengerképtelen. A hajó tengerképességét a parancsnok, illetve kapitány a hajótulajdonossal együtt a legénységgel és az árut szállítóval szemben felelős.

Tengermellék

magyar, Fiume és kerülete, l. Fiume.

Tengermélyi fauna

a tengerek legnagyobb mélységeiben élő állatok összege, melyeknek fő jellemvonása a test szintelensége, lapítottsága vagy összenyomottsága s a látószervek csenevész volta. Korábbi időben még csak kevés ilyen állatfajt ismertek, manapság azonban, mióta a tengerek legnagyobb mélységeit is kutatják, számuk rohamosan gyarapodik.

Tengernagy

(admirális), a tengeri haderő főparancsnoka. A középkorban, midőn a tengeren népjogilag rendezett állapotok helyett még az ököljog uralkodott, a kereskedelmi hajó magában nem igen mert nagyobb útra kelni, hanem több hajótulajdonos egy társaságot alkotván, a hajókat együtt egy admirálisnak vezetése és parancsnoksága alatt bocsátották útnak. Ily eljárást a spanyolországi mórok követtek első ízben és ők voltak azok, kik az admirális címeket először használták. 1142-ben a sziciliaiak nevezték igy a hajóhad főparancsnokát; Angolországban pedig 1216-ban, a franciáknál 1284. jött ezen cím használatba. A tengeri államok ilyen címzés mellett mihamar magas állami méltóságokat kreáltak és pedig megkülönböztették a fő-T.-ot (Gross-Admiral), mint az összes tengerészet főnökét, és az al- és ellen-T.-ot, mint egyes hajóhadrészek parancsnokait. Ezen címzés jelenleg Angolországban a legelterjedtebb. Törökországban a flotta főnöke kapudan pasa címet visel. A többi tengeri államok a T.-nak három osztályát különböztetik meg, hasonlóan a szárazföldi hadsereg tábornoki karának rangfokozataihoz, és pedig T. (táborszernagy, lovassági tábornok) al-T. (altábornagy), ellen-T. (tábornok). A tengerésztisztek T.-i csoportját lobogós tiszteknek is nevezik azért, mert annak minden tagja ugy a hajójának árbocán, mint a csónakjában is külön lobogót visel. A hajórajnak azon hajóját, amelyen a vezénylő T. van, lobogós vagy vezérhajónak hivják (l. Ranglobogó).

Tengeröböl

l. Tenger.

Tengerpart

l. Tenger.

Tengerparti hegység

a magyar korona területén az Alpok hegyrendszeréhez tartozó legdélnyugatibb ágazatok, melyek a Szávától az Adriai-tengerig, illetőleg a török határokig nyulnak. E hegység utolsó ágazataihoz, a horvát Karszt, Vellebit és Kapela hegységekhez csatlakoznak még a dalmátországi hegységek is, melyek délnyugati irányban a tengerpart felé folyton törpülve futnak; ezek Dinári Alpoknak is neveztetnek.

Tengerparti szelek

időszakos szelek, melyek nappal a tenger felől, éjjel a szárazföld felől fúnak. L. Szél.


Kezdőlap

˙