Terra d'Otranto

olasz tartomány, l. Lecce.

Terra firma

(ol.) a. m. szárazföld, ellentétben a szigetekkel. T. vagy I. Dominio Veneto néven nevezték el különösen Velencének szárazföldi birtokát. A spanyolok T. (tierra firma) alatt a délamerikai Kolumbiát értették, melynek határai az Atlanti-oceán, Peru, az Amazon folyó földje, a Mar del Sur és a panamai tengerszoros voltak és amely a Délamerikai Új-Kasztilia néven is ismeretes volt.

Terrain

(franc., ejtsd: teren) a. m. földterület, talaj, tér. A katonaságnál a. m. terep (l. o.). - T.-kúra, l. Hegymászás.

Terra incognita

(lat.) a. m. ismeretlen föld. Régi mappákon szokták igy megjelölni a föld kikutatlan részeit. E század elején a külföldiek gúnyosan Magyarországra kezdték alkalmazni e kifejezést, arra célozván vele, hogy Magyarország természeti viszonyait tudományosan még nem ismertették. T. címet viselt Orosz József (l. o.) 1835. Lipcsében megjelent Magyarországról szóló füzetje.

Terrakotta

l. Terracotta.

Terralit

l. Sziderolit.

Terramara

(ol.), e néven ismerik Felső-Olaszországban, különösen a Po vidékén a szárazföldi őskori telephelyek maradványait. L. Cölöp-építmények.

Terranova

több olasz helység; a jelentékenyebbek: 1. T. di Sicilia, az ugyanily nevü járás székhelye Caltanissetta (ettől 45 km.-nyire) olasz sziciliai tartományban, a tenger és vasút mellett, (1881) 18,675 lak., bor-, kén- és olajkereskedéssel; tonhal- és szárdiniahalászattal. T.-t a XIII. sz.-ban II. Frigyes Gela helyén alapította, amelynek egyes romjai máig is láthatók és amelyben Aeschlus meghalt. - 2. T. Pausania, város Sassari olasz szárdiniai tartományban, 33 km.-nyire Tempio Pausaniától, Szárdinia ÉK-i partján, a róla elnevezett 5 km. széles öbölnél, vasút mellett, 3795 lak., faszén- és cserhéjkivitellel. T. az antik Olbia helyén áll.

Terra sigillata

(lat.) a. m. pecsétföld, l. Bolus. - T. edények, l. Arretiumi edények.

Terrasse

(franc., ejtsd: terász), az építészetben valamely épület előtt elterülő, feltöltött, gyámolító falaktól tartott, balusztráddal szegélyezett, vizszintes talaju tér (parkozva v. a nélkül) sétálásra, a kilátás élvezésére stb. Rendszerint ott készül, ahol az épület előtti térség meneteles. T.-ok továbbá azok a lépcsőszerüen, fokozatosan emelkedő területek, melyek vagy a földmívelés által keletkeztek, mint a lombardiai, khinai stb. kerti mívelésnél, vagy a vizek munkásságának eredményei. A vizektől létrehozott T.-ok vagy szinlők megmutatják, hogy valamikor hol voltak a partok. A tengerparti szinlők a partok emelkedésének a tanubizonyságai. A tavak és folyók melletti szinlők rendesen csak a viz szinének apadásáról tanuskodnak. A Balaton régi szinlőit Lóczy Lajos annak jeléül tekinti, hogy ezen nagy tanunk viztömege az idők folyamán nagyon megfogyott.


Kezdőlap

˙