Testatum

(lat.) a. m. bizonyítvány.

Teste-de-Buch

(ejtsd: teszt dö bük), város Gironde francia départamentben, 51 km.-nyire Bordeauxtól, az Arcachon-medence D-i partján, a 3980 ha.-nyi Teste-erdő szegélyén, vasút mellett, (1891) 6480 lak., tengeri fürdővel, osztrigatenyésztéssel. A várost veszélyeztető homokbuckák most befásításuk folytán meg vannak kötve.

Testegyenészet

l. Gyógygimnasztika és Ortopédia.

Testes

l. Korpulens.

Testgyakorlás

(gimnasztika), általános kifejezője és összefoglalója mindazon rendszeres testmozgásoknak és testmozgatási rendszereknek, amelyek akár nevelési, akár tisztán egészségi, akár végre időtöltési céllal birnak; a nevelési és tisztán egészségi T. tornázás név alatt ismeretes, mig a leginkább mulattatás és időtöltés céljából űzött T. sport (l. o.) név alá foglalandó össze. L. Torna.

Testhálózat

l. Test.

Testhőmérsék

l. Állati meleg.

Testi büntetések

általában azok a büntetések, melyek a büntetés alá vont egyénnek testét közvetetlenül érik. Ily értelemben a T.-hez a halálbüntetés és a szabadságvesztésbüntetések is tartoznak. Szorosabb értelemben azonban T. alatt csak a testcsonkító büntetéseket és a testi fenyítéseket értik. A középkori vad kegyetlenség a testcsonkító büntetéseknek változatok nemeit eszelte ki: a szem kivájása, a nyelvnek kivágása, egy kéznek, egyes ujjaknak, a füleknek levágása, orrlevágás. Sokkal tovább tartotta fenn magát ezeknél a testi fenyíték három fő formájában: botozás, vesszőzés, korbácsolás, néhol seprőzés, ostorozás. Mint a becsületsértés végső szikráját kiölni alkalmas büntetés, a T. feltétlenül elvetendők, s szomoru reakciónak jele néhány újabbkori irónak a testi fenyíték újra felélesztésére irányzott törekvése. Teljesen eltörölte a testi fenyítéket az 1871. LII. t.-c., rendelvén egyúttal, hogy az eddig keletkezett itéletekben kiszabott testi fenyíték elengedtetik a nélkül, hogy helyette más büntetés vagy a büntetésnek másnemü súlyosbítása alkalmaztatnék. Ez a törvény 1872 jun. 8. mint a kihirdetését követő 15-ik napon lépett hatályba; 1872 jan. 7. volt tehát az utolsó nap, amelyen hazánkban botozni lehetett. - Testi fenyíték nevelési szempontból, l. Büntetés.

Testiculus

l. Here.

Testi épség hiánya

l. Irregularitas.


Kezdőlap

˙