Tetanus

l. Dermedés.

Tetartin

(ásv.) a. m. albit (l. o.).

Tetartoedria

(gör.), a kristálytanban negyedes alakok jelensége. Ugyanis amikor valamely kristály paraméterviszonya egy másikkal tökéletesen megegyez, de lapjai negyedannyi számmal vannak kiképződve, mind amazéi, azt mondjuk, hogy negyedes alak. Maga a jelenség negyedesség v. T. Különösen a hatszöges kristályrendszerben van romboéderes és trapezoéderes T. Az utóbbi p. jól észlelhető a quarcon, az előbbi p. a dioptázon.

Tete

város D.-Afrikában a Zambezi mellett, portugál birtokon, mintegy 4000 lak., kis erősséggel és néhány kőből épült házzal. Az egykor élénk kereskedés nagyon aláhanyatlott.

Tęte

(franc., ejtsd: tét) a. m. fej, hegycsúcs; tęte-a-tęte, négyszem közt.

Tétel

a zenében az önálló zeneműveknek amaz egyes rövidebb-hosszabb részei, melyek ugy eszmeileg, mint a kidolgozásban befejezett egészet adnak, p. szonáta vagy szimfoniában az első vagy a második rész. T. a retorikában, l. Inventio; a filozofiában és matematikában, l. Alaptétel és Axioma.

Tételes

l. Pozitiv.

Tetembontás

l. Boncolás és Hullaszemle.

Tetemház

hullaház, l. Halottasház.

Tetemre hivás

vagy halálújítás, a régi magyaroknál a gyilkos kinyomozása és megbüntetése végett foganatba vett eljárás, melyet az erdélyi országgyülés, mint a kereszténységhez nem illőt 1594., 1649. és 1653. ismételve megszüntetett. Gyilkosság esetében a holttestet sok ideig földszinén tartották s az egész helység lakosainak meg kellett előtte jelenniök, a gyilkost, ha tudták, megnevezniök, ha pedig nem tudták, kezöket a meggyilkoltnak fejére téve megesküdniök, hogy nem ők gyilkolták meg s hogy gyilkosát nem ismerik. Igy vették rendre a meggyilkoltnak még közelebbi ismerőseit, barátait és rokonait is. Vétkesnek azt nyilvánították, ki esküdni vonakodott, vagy akinek esküvése alatt a holttest vérezni kezdett. A temetés költségeit s a vérdíjat a vétkes tartozott fizetni; ezt a díjat, melyet Udvarhelyszékben még 1740. is ismerték, a tetem fölszabadításának nevezték. V. ö. Balássy Ferenc, T. (Új M. Muzeum, VIII., I. 189-199. old.). L. még Istenitéletek.


Kezdőlap

˙