Tevere

a Tiberis olasz neve.

Teverone

a Tiberis mellékfolyója, l. Anio.

Teveszőr

az egypúpu tevének (Camelus dromedarius Erxl.) szőre, melyből az arabok igen értékes szöveteket szőnek.

Tevfik pasa

(tulajdonképen Taufik), Mehemed, egyiptomi khidív vagy alkirály, szül. 1852-ben mint Iszmail pasa legidősebb fia, megh. 1892 jan. 7-én. Jó nevelésben részesült s a szultán által 1866. atyja örökösévé neveztetett ki. T. nem tartott sohasem háremet; 1873-ban nőül vette rokonát Emineh hercegnőt, kivel boldog házasságban élt; többnyire heliopoliszi szép birtokán tartózkodott. Csak 1879. lépett a nyilvánosság elé, midőn atyja Nubár pasa elbocsátása után őt állítá a kormány élére. De T. nem felelt meg a khidív várakozásának s néhány hét mulva önként lemondott állásáról. Ugyanazon év aug. 8-án a szultán T.-t nevezte ki trónjától megfosztott atyja utódául, de az alkirályi jogok lényeges megcsorbításával, mit az új khidív csak a nyugati hatalmasságok közbenjárása folytán nyert vissza utólagosan. T. a legkomolyabb szándékkal akarta a kormányzás számos baját és hiányát eloszlatni, de hogy az államadósságot törleszthesse, messze menő jogokat kellett kivált pénzügyi tekintetben Angliának és Franciaországnak engedményeznie. Gyengének bizonyult a nemzeti párt és vezére Arabi pasa ellenében is, aki 1882. fegyveres felkelést szervezett a gyülölt angolok s idegenek ellen. Ezt a felkelést az angol hajóhad és sereg rövid idő alatt elnyomta, a déli tartományok és Szudán mind a mellett a mahdi hatalmába estek. Fia és utóda Abbasz pasa.

Teviot

(ejtsd: tivviott), a Tweed jobboldali, 60 km. hosszu mellékvize Roxburg skót grófságban; a Wisp Hill É-i lejtőjén ered és Kelsónál torkollik.

Teviotdale

l. Roxburgh.

Tevőleges

l. Pozitiv.

Tewkesbury

(ejtsd: tyukszbörri), város Gloucester angol grófságban, a Severn és Upper-Avon összefolyásánál, vasút mellett, (1891) 5269 lak., pamutszövéssel, bőrcserzőkkel; szép plébániatemplommal, egyike a normann stílus legérdekesebb képviselőinek. 1471. itt döntő győzelmet vívott ki a Yortk-ház a Lancaster-ház ellen.

Tex.

Texas nevének hivatalos rövidítése.

Texarkana

város és Miller county székhelye Arkansas és Texas amerikai államok határán, a Sulphur Fork és Big Creek összefolyásánál, vasút mellett, 6380 lak., nagy marhavásárokkal.


Kezdőlap

˙