Thebais

l. Tebáisz.

Thebe

l. Téba.

Theca

(növ.) a. m. a mohák toktermése a fedővel együtt vagy nélküle, továbbá az Ascomyceták spórázó tömlője; l. Mohák és Ascus.

Thed.

latin növénynév után Thedenius Knut Frigyes svéd botanikus (megh. 1894.) nevének rövidítése.

Thé dansant

(franc., ejtsd: té danzan), tánccal egybekötött tea-estély, általában szűkebb körü táncmulatság.

Theia

Helios (l. o.) anyja.

Thein

v. tein, l. Kaffein.

Theisz

Gyula, tanár és iró, szül. Szepes-Olasziban 1855 aug. 13. A középiskolát az eperjesi kollégiumban és az iglói főgimnáziumban folytatta, egyetemi tanulmányait a strassburgi, párisi s a budapesti egyetemen végezte. A tanári vizsgálatot 1879. Budapesten tette le. 1878. az iglói főgimnáziumhoz hivták meg segédtanárnak, ahonnan 1879. a lőcsei állami főreáliskolához került. Az 1888-89-iki tanévet Angolországban és Párisban töltötte. Hazatérve letette a doktori vizsgálatot. 1890 szept. a budapesti V. kerületi állami főreáliskolához helyezték át, ahol jelenleg is működik. Munkái: Francia nyelvkönyv (I-II., Budapest 1881-85); Rendszeres francia nyelvtan (u. o. 1884); Petite histoire de la littérature française (2. kiad. Lőcse és Lipcse 1883); A tüzérség multja és jövője (III. Napoleon művének fordítása, Olcsó Könyvtár 1889); Racine ifjusága (1889); Cours élémentaire de langue française (Budapest 1893); Petite grammaire française (1897) és Kis francia nyelvtan (1897). Megirta a T.-Matskássy-féle Francia-magyar és magyar-francia szótárnak első részét. Számos tanügyi értekezése jelent meg a tudományos folyóiratokban. E lexikonba történeti cikkeket ir.

Thekla

(szent), l. Tekla.

Thelekessy

1. Imre, nemes származásu XVI. századbeli hadvezér. Részt vett a mohácsi csatában, azután pedig I. Ferdinánd királyi pártjára állott. 1549. veszprémi, 1559. pedig lévai kapitánnyá lett. 1557-58. nagy sikerrel hadakozott Felső-Magyarországon, elfoglalta Kassát, Zemplént, Sárospatakot, mely érdemeiért kassai országos főkapitánnyá neveztetett ki és adományt nyert Lednicre és Zetényre. Megh. 1560.

2. T. Mihály, az előbbinek unokája, 1593-ben Pálffy Miklós vezérlete alatt részt vett az u. n. hosszu török hadjáratban. 1594. Mátyás főherceg alatt hadakozott. Lednicei várában Moncsek Kristóf jószágfelügyelője nagy rablóbandát szervezett, amely eleinte T. hallgatag beleegyezésével, utóbb a költekezés és rossz gazdálkodás következtében tönkremenéssel fenyegetett fiatal várúr tényleges részvételével ölt és fosztogatott szerte a vidéken. 1600 dec. 26. Thurzó Görgy a bicskei várba csalta és elfogta. T. 1601 ápr. 3. lépett a vérpadra. A nem annyira gonosz, mint inkább könnyelmü és rossz útra csábított ifju halála országszerte részvétet keltett. Benne a T.-családnak magva szakadt. V. ö. Sándorfi, T. M. kivégeztetésének történetéhez (Századok 1876); Komáromy András, T. Mihály (u. o. 1890).


Kezdőlap

˙