Timotheusfű

(növ.), l. Lóperje.

Timpanagos-tó

l. Nagy-Sóstó.

Timpanitisz

(gör.), a belekben képződött gázok által okozott felfúvódás (l. Felfuvódás és Kolika); fülészeti értelemben a dobüreg gyuladása, l. Fülbetegségek; az állatorvostanban l. Dobkór.

Timpanon

(gör.), magyarul néha oromfenék v. arkádfenék, oromzatoknak hátsó, falazott fala, vagy árkádos nyilásoknak az ív magasságában tömören falazott része. A klasszikus építészet T.-jait figurális szoborcsoportozatokkal díszítette; a román és csúcsíves építészet leginkább domboru művekkel.

Timpf

(tympfe), csekély értékü lengyel pénznem, 1665. verték először, nevét Tympfe András pénzverőmestertől nyerte. A király koronás mellképét s a 18-as számot (garas) viseli. A szász választó fejedelmek mint lengyel királyok különösen sok T.-et verettek. A brandenburgi választó fejedelmek és porosz királyok is verették e pénzt a lengyel és litván birodalmi részek számára.

Timsó

Régebben csupán az aluminiumszulfátnak és a káliumszulfátnak kettős sóját, vagyis a káliumaluminiumszulfátot (K2Al2(SO4)4.24H4O) nevezték T.-nak; manapság azonban T.-nak nevezik mindazokat a kettős szulfátokat, amelyeknek általános képlete M2M'2(SO4).24H2O. E képletben M egyvegyértékü fémet (p. kálium, nátrium, ammonium stb.), M' pedig olyan fémet jelent, amelynek két atomja hatvegyértékü (p. vas, aluminium, mangán, króm stb.). A T.-k kivétel nélkül vizben oldhatók és oktaéderekben 24 molekula vizzel kristályosodnak. Használatosak az iparban, az orvosi gyakorlatban, de a tudomány szempontjából is fontosak, amennyiben Mitscherlich a T.-nak tanulmányozása révén fedezte fel az izomorfia törvényét. - Mint ásvány is terem a T. és pedig a kálitimsónak neve kalinit, lávákon észlelték mint kivirágzást és mint új képződményt pirittartalmu agyagpalák (T.-palák) mállási termékeként; a nátrium-T.-é mendozit, Milosz szigetén és Argentinában (Mendoza) rostos halmazokban; az ammoniák-T.-é tschermigit, szálas halmazokban hazánkban a tokodi (Esztergom) barnaszénben, úgyszintén Csehország némely barnaszenében és az Etna lávájában. L. még Pácok.

Timsógyártás

Miután kész timsó a természetben kevés fordul elő, a nagy szükséglet fedezésére azt gyárilag állítják elő. Ma már csakis a káli- és ammoniáktimsót gyártják nagy mennyiségben. A gyártás a nyers anyagok szerint háromféle: 1. Előállítása timsókőből, l. Alunit. 2. Előállítása timsópalákból és timföldből. E két timsóérc kovasavas aluminiumot és vasszufidot tartalmaz. Ezeket az érceket elmállasztják v. pedig pörkölik; ezalatt a vasszulfidból vasgálic és kénsav keletkezik, mely utóbbi a nyers anyagban levő aluminiummal kénsavas aluminiumot ad. Most ezeket az anyagokat lúgozó edényekben kilúgozzák és a nyers lúgot ólomedényekben párologtatás által besűrítik. Ehhez az oldathoz kálisókat (ha ammoniáktimsót akarnak, ammoniáksókat) adnak, újabban többnyire a stassfurti káliumkloridot, mi által a timsó apró kristályok alakjában lecsapódik. E csapadékot hideg vizzel kimossák, azután meleg vizben feloldják s ez oldat kihűlésekor a timsó kikristályosodik. 3. Előállítása kriolitból és bauxitból. E két ásvány csak aluminiumot tartalmaz. A kriolitot porrá törve szénsavas mésszel égetik, ekkor nátriumaluminát, fluorkalcium és szénsav keletkezik. A nátriumalumináthoz, miután kilúgozták, szénsavat vezetnek s ekkor szóda és aluminiumhidrát keletkezik. Ez utóbbit megmossák s azután kénsavban feloldják; ezt a kénsavas aluminiumoldatot lepárologtatják s az u. n. koncentrált timsót nyerik. Ezt a vegyületet roppant mennyiségben gyártják; ha pedig kálitimsót akarnak, akkor még kálisókat adnak hozzá. A bauxitból ugy állítják elő, hogy szódával égetik, azután kilúgozzák s a nyert aluminiumhidráttal ugy járnak el, mint a kriolitnál.

Timsókő

l. Alunit.

Timsópala

pirittel (vasszulfiddal) meg szénrészecskékkel impregnált fekete szinü agyagpala, melyből timsót gyártanak.

Timsós föld

piritszemecskékkel impregnált bitumenes barnás agyag, mely mint harmadkori képződmény a germán alföld némely vidékén (Freienwalde, Muskau, Schwemsal stb.) barnaszénnel együtt alkot telepeket és bányászat tárgya, mert timsót meg vasgálicot gyártanak belőle. A timföldet (aluminiumoxidot) is nevezik igy, már Zay használja az ő mineralogiájában.


Kezdőlap

˙