Tintahal

(állat), l. Sepia.

Tintelluszt

Air hegyes vidék legfontosabb helysége Timge és Bundai hegyek közt Közép-Szaharában; a Kel-ui nevü tuareg törzs fejedelmének székhelye, mintegy 150 kunyhóval.

Tinto

(Rio Tinto), Huelva spanyol tartománynak nagyságra nézve második folyója; Sevillától 60 km.-nyire, a Sierra de Aracena D-i ágaiban ered; kopár dombos vidéken folyik keresztül, elhalad a Minas de Rio Tinto (l. o.), azután Palos és La Rabida kolostor mellett, egyesül a hajózható Odiellel és a Cadizi-öbölbe torkollik. Vize a hires rézbányákon alul vörös szinü és semmire sem használható.

Tintoretto

tulajdonképen Robusti Jacopo, olasz festő, szül. Velencében 1519., megh. u. o. 1594 máj. 31. Eleinte rövid ideig Tizian tanítványa volt, de heves művészi természete csakhamar más utakra ragadta. Hatalmas, mozgalmas, drámai festészet volt a célja és azért főleg Michelangelo műveit tanulmányozta; alapos anatomiai tudásra tett szert, ugy hogy alakjai elrendezésében lehetetlenséget nem ismert. Eredeti, velencei modorához a római iskola hatása járult hozzá, a nélkül azonban, hogy kellemetlen, eklektikus modorosságba esett volna. Képmásai emlékeztetnek leginkább Tizian műveire: komoly, természetes fölfogásuk, hatalmas, mély szinezésük, jellemző erejük nem marad el azoké mögött. Főleg a firenzei Pitti- és Uffizi-képtárakban, a velencei akadémiai képtárban és a doge-palotában, a berlini, bécsi és drezdai képtárakban láthatók, de a budapesti országos képtárban is vagy egy kitünő, jellemző arcképe (116. sz.). Tizianra emlékeztetnek még a bűnbeesést és Ábel halálát ábrázoló képei (velencei akadémia). Ezeket követik: az arany borju imádását és az utolsó itéletet ábrázoló, megkapó hatásu, óriási képei (Velence, Sta Maria dell'Orto); Szt. Márkus megszabadít egy kínzott rabszolgát (u. o., akadémia). 1560-tól fogva főleg a velencei Scuola di San Rocco épülete és temploma számára dolgozott. 56 óriási, a bibliai történetből és a szentek legendáiból vett képe közül leghiresebb a Krisztus keresztre feszítését ábrázoló. Függőképei Európa majdnem minden nagyobb gyüjteményében láthatók. A kánai lakodalmat ábrázoló pompás képe a velencei Sta Maria della Salute templomban van, egyéb képei főleg a velencei képtárakban, a párisi, madridi, drezdai és bécsi muzeumokban. Jól van képviselve a budapesti országos képtárban Krisztust és a házasságtörő nőt ábrázoló nagy képével (104. sz.). - Fia, Robusti Domenico (1562-1637) is több falképet festett a velencei doge-palota nagy termében; leánya, Marietta pedig (1560-90) szintén ügyes festőnő volt. V. ö. Janitschek, a Dohme-féle Kunst és Künstlerben.

Tioalkoholok

l. Merkaptánok.

Tiociánsav

l. Szulfociánsav.

Tioecetsav

(thioecetsav), C2H3O.SH. Egybázisu sav, mely ugy készül az ecetsavból, hogy azt foszforpentaszulfiddal hevítik. Szintelen, kellemetlen szagu folyadék; fs. 1,074 (10°-on) fp. 93°, vizben nehezen, de alkohol vagy éterben könnyen oldódik. A T.-nak sói, valamint összetett éterei is ismeretesek.

Tioéterek

(thioaetherek). Igy nevezik az alkoholgyüköknek kénvegyületeit; tehát az étereknek megfelelő vegyületek, csakhogy ezekben az oxigén helyét kén pótolja, p.:

(C2H5)2O (C2H5)2S

etiloxid vagy etiléter etilszulfid vagy tioetiléter

Az éterekhez hasonló módon képződnek, igy p. ha az alkoholgyököknek klórvegyületeit alkoholos oldatban káliumszulfiddal összehozzuk. A T. vizben oldhatatlan, kellemetlen, a fokhagymára emlékeztető szagu folyadékok. Legfontosabb ezek között az allilszulfid (C3H7)2S, mely a fokhagymában található és amelyet több esetben sikerrel alkalmaztak a koleránál.

Tiofén

(thiophen), C4H4S. A furfuránnak (l. o.) megfelelő szénvegyület, csakhogy ebben az oxigén helyét kén pótolja. Rendszerint ugy készül, hogy a borostyánkősavas nátriumot foszfortriszulfiddal melegítik. Szintelen, a benzolra emlékeztető szagu folyadék; fs. 1,062 (23°-on) fp. 84°-100° alá hűtve kristályos tömegge megmered. A T.-nek homologjai is ismeretesek és ezek ugy származnak, ha a T.-ben 1 hidrogén-atomot alkoholgyökkel helyettesítünk.

Tioge

folyó Afrikában, l. Okavango.


Kezdőlap

˙