Tipton

(ejtsd. tiptn), 1. county Indiana amerikai államban, 676 km2 ter., 18,160 lak., T.-City székhellyel. - 2. T., város Stafford angol grófságban Wednesburytől Ny-ra, vasút mellett, (1891) 29,314 lak., fémiparral, vasérc- és szénbányákkal.

Tipulidae

(állat), l. Tipolyok.

Tipus

(gör.), eredetileg a. m. veret, nyomat, bélyeg; innét előkép, minta, példány; továbbá az az alapterv, amely szerint bizonyos nagyobb állat- vagy növénycsoportok kifejlődnek, e szerint T. a. m. állatkör vagy növénykör, a legfelsőbb és legelső csoport, amelyre az állat- vagy növényvilág szakad. Az állatoknak 7, a növényeknek 4 T.-a van. T.-nak vagy tőalaknak nevezik a változékonyabb fajoknak azt az alakját is, amely az alaptervnek, illetőleg a növényfaj eredeti leirásának legjobban megfelel. L. Növényrendszer. - A költői jellemzésben a T. elletéte az egyénnek. Egyik költő inkább T.-okat, másik egyéneket ád. Elevenebb az egyéni alakítás, de eszmeileg tartalmasabb a T.; legkonkrétebb az egyéni és tipikus vonásokból szervesen alkotott jellem. A komikum inkább keresi a T.-okat. Az állatmesékben T.-ok szerepelnek. - Tipikus valamely faj. v. nem jellemző vonásait élénken feltüntető alak. - Tipologia (typica theologia), a régebbi teologiában az a tudomány, mely az ó-testamentomban előfordult egyéneket, eseményeket, intézményeket és mondásokat ugy igyekezett feltüntetni, mint amelyek egyszersmind bizonyos új-testamentomi személyek, események s intézmények jelzői, előképe is voltak. Leghirnevesebb művelője volt a tipikának a XVII. sz. utóbbi felében élt hollandi református teologus Cocceus (l. o.), a jelen században Kurtz Henrik dorpati tanár (l. o.); a tipologia egyúttal a keresztény műrégészet tudományának egyik ága, mely a festészet és szobrászat ábrázolta tipusok fölismerésére tanít.

Tiraboschi

(ejtsd: -hoszki) Girolamo, olasz irodalomtörténetiró, szül. Bergamóban 1731 dec, 18-án, megh. birtokán Modena mellett 1794 jun. 3. Nevelkedett a monzai jezsuita iskolában, a papi pályára lépett és a retorika tanszékét foglalta el a milanói Brerán. Azután modenai III. Ferenc könyvtárnoka lett. Fő műve a hires Storia della letteratura italiana (13 köt., Modena 1772-81). A mű tudományos művelődés kezdeteitől 1700. terjed. Több művei közül kiemelendő még a Bibliotheca modenese (6 kötet, Modena 1781-86) és a Memoria storiche modenesi (4 köt., u. o. 1793, okmánygyüjteménnyel).

Tirabzon

l. Trapezunt.

Tirade

(franc.), fölékesítési zöngecsoport, mely arra szolgál, hogy két egymástól távol eső hangot sebesebb futammal egybekössön. Az ily futam mindig a fölvett hangnem skálájának a diatonikus vagy kromatikus zöngeegymásutánjából alakul. Továbbá hosszabb, szavalatszerü szóáradat; szindarabban hosszabb lélekzetü, szónoklathoz hasonló monolog.

Tirailleur

(franc., ejtsd: tiralyőr), a rajvonalban harcoló egyes katona. Innen az elnevezések: csatártűz, csatárharc, csatárvonal, rajvonal. Lásd Csatározás.

Tirannis

(gör.) a. m. zsarnok.

Tirano

város Sondrio (ettől 25 km.-nyire) olasz tartományban, az Adda bal partján, (1881) 5870 lak., selyem- és borkereskedéssel. 1 km.-nyire a Madonna di T. templom, látogatott búcsujáróhely. 1620. és még ezután is több ízben föllázadt a svájciak uralma ellen.

Tirasse

l. Fogolyháló.


Kezdőlap

˙